Alphen aan den Rijn
(Moes)tuinen
maandag08jul2019

Eetbare planten op de natuurtuin.

Verwachtingen voor deze dag lagen niet te hoog, bij voorspelde tropische temperaturen blijf je toch op een koele plek thuis, of ga je naar het strand?. Gelukkig dachten 13 personen daar anders over. De natuurtuin kent ook schaduwplekken, bij het gebouw en in de bijenstal. Daar lagen folders, boeken over eetbare tuinen ter inzage en andere informatie.

Eerst werd een wandeling gedaan op het heempad, dat er op dit moment bijzonder fraai uitziet. Dit dankzij het regelmatig inkorten en wegknippen van woekerend riet. Grote wederik, heerlijk geurende moerasspirea, bont kroonkruid dat zich steeds verder uitbreidt en geneeskrachtige heemst. Geleerd van vorig jaar, toen hooggroeiende planten omwaaiden na regen en wind, worden nu hoge planten getopt, waardoor zijtakken groeifunctie overnemen en de plant versterken. Op de kruidenhoek kon men ruiken, proeven,  plukken en naar wens ook plantendelen meenemen. In de bijenstal werd water gekookt en kon men thee proeven uit ruime keuze  voor munt, venkel, citroenmelisse, dropplant, kamille, bergamot en meer. Eetbare bloemen konden geproefd worden, zoals het driekleurig viooltje. Grote zandkool (wilde rucola) werd door de gids aanbevolen als smaakmaker voor een boterham met kaas.

 imkerij

Wie dit alles nogmaals wil beleven wordt aanbevolen om op zaterdag 13 juli de Imkerijdag Boskoop te bezoeken, dit jaar voor het eerst op Natuurtuin de Veenmol. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Veel gehoord over de Natuurtuin en nog nooit geweest? Dit is je kans! Medewerkers van Wellant College staan je gastvrij te woord en vertellen over de natuurtuin. IVN gidsen leiden je over de mooiste plekken van de natuurtuin en het heempad. De kruidenhoek bevat keuken- en theekruiden, verfplanten en geneeskrachtige planten. Dat laatste is alvast een voorproefje op “De Natuurapotheek” op  zaterdag 31 augustus a.s.  Tijdens de imkerijdag zijn er wandelingen van een uur, waaraan je meerdere keren kan deelnemen om telkens een ander deel te zien. Er zijn kramen waar je honing kunt kopen (uiteraard van de natuurtuin) en de IVN stand is voor info aanwezig.

Parkeren kan op het terrein van Wellant College of bij station Boskoop. We zien jullie allen graag komen op het mooiste stukje Boskoop. Welkom namens: Wellant College (Michel, Diane, Dirk en Jaap), Vrienden van het Heempad (Janny, Hans, Jenny. Wil en Anja), de imkerijvereniging (Annet,  Frank en Maap) en de ondersteuning van IVN Alphen a/d Rijn.

Deze dag is uitermate geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen.

De natuurtuin  is in optimale conditie om jullie allen te ontvangen en te vertellen over onze passie, de natuur in al haar facetten. Geef het door, deel dit bericht met anderen. Welkom!.