Alphen aan den Rijn
Duurzaamheid
dinsdag20nov2018

Eerste NL Greenlabel uitgereikt

Vrijdag 16 november heeft Lodewijk Hoekstra, bekend van diverse tv-tuinprogramma’s, het eerste NL Tuinlabel certificaat uitgereikt aan het echtpaar Spreij in Alphen. De heer en mevrouw Spreij wilden een duurzame tuin en namen Greenlabel hovenier Sander Leuverink in de arm. In overleg vertaalde deze hun wensen in een mooi ontwerp, waarin hij rekening hield met water, bodem, beplanting en biodiversiteit. Ook moest de tuin praktisch zijn en een  plek bieden om buiten te eten of van de zon te genieten.

 

Hovenier Leuverink nam in het ontwerp hergebruikt materiaal op, ook inheems hout (kastanjehouten vlechtschermen en hekje), een stromend watertje, besdragende struiken voor de vogels en een bij- en insectvriendelijke beplanting. Verder een terras voor de buitentafel en een stil groen omheind hoekje om te lezen of te zonnen. Op de paden is een grit soort gestrooid dat CO2 opneemt. Kortom, de familie Spreij geniet van een smaakvolle,  onderhoudsarme en geheel verantwoorde tuin. Dat bleek ook toen de checklist van NL Greenlabel werd ingevuld. Er rolde de hoogst haalbare categorie uit, het A-label.

 

Om deze goede waardering te onderstrepen kreeg de familie Spreij een vogelhuis van speciaal ontwikkeld materiaal cadeau en natuurlijk het A-label certificaat. Wethouder Leo Maat met portefeuille Duurzaamheid, toonde zich heel verheugd met de meet-methodiek van NL Greenlabel. Zelf is hij nog bezig met het ontwerpen van een nieuwe tuin, maar hij zal zich volgend seizoen zeker aanmelden voor de tuincheck van NL Greenlabel.

greenlabel