Alphen aan den Rijn
Landschap
woensdag14jul2021

Diversiteit aan het water

Diversiteit aan het water

Of wel: hoe helpt IVN de diversiteit te vergroten in het Zegerslootgebied?


Afgelopen maanden is op drie plaatsen in het park een paddenpoel aangelegd. Er waren vanouds al twee poelen maar die waren door de jaren heen "verwaterd / verwaarloosd" dichtgegroeid.

De graafmachines zijn al een tijdje verdwenen, en langzaam vulden de poelen zich met water. In juni was het zo ver, toen hebben we op twee momenten met een aantal vrijwilligers diverse plantensoorten geplant aan en in het water. Dat we daarbij stevig gereedschap mee moesten nemen bleek wel, de zwakkere plantschepjes bleven in een hoek van 90 graden staan in de zware kleigrond. Wim Dieho instrueerde de vrijwilligers waar de verschillende soorten goed gedijen: in het water, vlak naast het water of wat verder 'de kade' op.


De activiteit was niet zonder risico, de klei zoog aan je laarzen en was spekglad, met als gevolg een flink aantal heikele momenten waarop iemand bijna zijn evenwicht verloor. Gelukkig zijn er geen natte pakken gehaald, wel natte sokken door te korte laarzen. Alhoewel...ik spreek nu over de tweede keer aanplanten, de eerste keer was echt iedereen nat, niet door wegglijden maar door heel veel regen.

Dus als je in het park bent, loop dan ook even langs een paddenpoel en bewonder