Alphen aan den Rijn
Natuur
dinsdag30aug2016

De natuur als apotheek

Zaterdag 27 augustus 2016

De groep van 16 deelnemers werd in twee delen gesplitst die op twee verschillende locaties in Boskoop startten. De deelnemers hebben hierdoor in een kleine groep beter contact met de gids.

De groep met Jenny Heemskerk vertrok vanaf de Veenmol en de groep met Hans van Dam vanaf de Contactweide. Nabij de Contactweide troffen de groepen elkaar weer, waarna 20 minuten pauze werd gehouden.

Elke groep kreeg vijf setjes met vragen met verzamelde informatie over planten met helende werking, plus een index van namen op alfabetische volgorde. De gids noemde de plant, de deelnemer moest de werking noemen. Dat werkte inspirerend, de deelnemers voelden zich zo meer betrokken bij het geheel.  Mogelijk gaan we dit systeem verder uitwerken voor het thema eetbare planten.
Bijzonderheid was dat in onze groep een voormalig arts en een praktiserend alternatief/ natuurgenezer aanwezig waren. Beiden zorgden voor aanvullende informatie, adviezen en zo konden zelfs foutjes in ons informatiepakket hersteld worden.

Ook waren er twee tieners die vaak met onze wandelingen meelopen, Arco en Lydia van de Beek uit Boskoop, die een opmerkelijke interesse voor de natuur ontwikkelen.

Hans van Dam, Boskoop, 29 augustus 2016