Alphen aan den Rijn
Natuur in de Buurt
vrijdag18jun2021

Cultuur- en Natuurwandeling Oudshoorn

De deelnemers aan de wandeling kwamen uit Alphen aan den Rijn en uit de buurt van Veenendaal. En allen waren zo enthousiast dat ze een verslagje hebben gemaakt.
 

Zaterdag 12 juni 2021: een heerlijke wandeling gemaakt in voormalig Oudshoorn. Je weet dat je in Alphen woont maar sommige wijken hebben zo’n een eigen historie: zoals Oudshoorn. In 1918 is dit dorp samen met de buurtschappen Molenaarsbrug en Ridderbuurt samengegaan met Alphen aan den Rijn.

We wandelen langs de Oude Rijn en krijgen uitleg over de betekenis van de naam Oudshoorn, hoe de mensen er woonden en de diverse huizen die in de bocht staan of hebben gestaan. Droevig is het verhaal over het huis dat was gemaakt ter nagedachtenis aan een zoon van de heer Clant, maar na overlijden van vader moest worden afgebroken. Tijdens de wandeling werden we ook gewezen op de verschillende boomsoorten en andere natuur die langs dit stuk van de rivier staan.

excursie

Erg verrassend was het om met een handzaam loepje te ontdekken hoe een ogenschijnlijk saai korstmos eigenlijk een waar kunstwerkje is.

Een mooi initiatief van 't Gilde en IVN voor een combinatiewandeling. Zeker langs dit mooie stuk van de Oude Rijn in de stralende zon. Het leek net als of je in het buitenland was.

Met dank aan de gidsen Ineke van Elk (’t Gilde) en Gerda Bonninga (IVN)

 

Hans Westrate en Foppe Jan Japinga