Bos vol kabouters

Alphen aan den Rijn 24 januari 2023

AD 19-4-2021

Liefst 300 tuinkabouters staan er in het Alphense bos. Blije kinderen en ouders, maar wat vindt de hoogleraar natuurbeleving? ,,Niet helemaal verantwoord, maar hoe erg is dat?”

MORVENNA GOUDKADE

Het kabouterbos in natuurgebied Zegersloot is een idee van Fay van Wijk (7). Speciaal voor de opening is ze verkleed als lieveheersbeestje. Mama Esther Arkesteijn heeft haar geschminkt. De 7-jarige raakte geïnspireerd door bezoekjes aan een kabouterbos bij opa en oma in Den Hoorn. ,,Toen dacht ik: dat wil ik ook in Alphen”, zegt ze. ,,Ik vind kabouters heel erg leuk.”

Haar moeder benaderde de gemeente en zo ging het balletje rollen. Ook natuurorganisatie IVN werd erbij betrokken, in de persoon van jeugdcoördinator Gerda Bonninga. Die wist na een oproep zo’n driehonderd tuinkabouters in te zamelen. De kabouters, in alle soorten en maten, staan opgesteld in een afgebakend stukje bos, van 60 bij 20 meter. De doelgroep: kinderen van 2 tot 8 jaar.

In het bos is voor een aantal kabouters een kabouterhuisje gemaakt. Ter ere van de opening hebben kinderen kabouternamen verzonnen en mogen ze deze zaterdag nu de naambordjes van ‘hun’ kabouter’ bij de huisjes hangen. Ook Fem van der Pijl (8) heeft meegedaan. ,,Ik heb kabouter Spillebeen verzonnen”, vertelt Fem. ,,Net als in het liedje.”

Kinderfeestjes

Wat ze met de kabouters gaan doen, moeten veel kinderen nog bedenken. Aanwezige ouders krijgen wel meteen ideeën. Kinderfeestjes houden voor een jarige, mag dat in het kabouterbos? Natuurlijk, roept Bonninga. ,,Als je daarna maar opruimt.” Een vader wil een speurtocht uitzetten langs de kabouterhuisjes. ,,Een soort geocaching”.

Het kabouterbos maakt deel uit van het Prinses IreneBos, het natuurrecreatiegebied Zegersloot-Noord, dat momenteel een opknapbeurt krijgt. Het biedt veel aandacht voor educatie en beleving. Er is inmiddels een speelbos, een tiny forest en er zijn themabosjes voor klimaat, voedsel en bijen aangeplant.

,,We willen een aantrekkelijke plek zijn om te recreëren”, zegt woordvoerster Corry Dierdorp van IVN Alphen aan den Rijn. ,,De paden zijn opgeknapt en we hebben op allerlei plekken houten beelden neergezet, die woodcarvers hebben gemaakt van omgehakte bomen. Er staat een grote kikker bij de paddenpoel en een paardenhoofd bij het ruiterpad. Mensen vinden dat leuk.”

De natuur een beetje opleuken dus. Met beelden, met speciale bosjes en met kabouters. Is natuur dan nog wel natuur? Agnes van den Berg heeft daar een mening over. Ze is bijzonder hoogleraar natuurbeleving aan de Rijks Universiteit Groningen. ,,Die tuinkabouters spreken me best aan, ik heb zelf jarenlang een tuinkabouter gehad, daar was ik erg aan verknocht, haha. Natuurlijk is de vraag hoe kabouters passen in een natuurgebied. Dat plastic en die felle kleuren doen op zich wel afbreuk, maar hoe erg is dat?”

Speelgedrag

Van den Berg is als wetenschapper betrokken bij een groot onderzoek naar het speelgedrag van kinderen in groene of minder groene buitenruimtes. ,,Hoe natuurlijker de locatie, hoe meer creatief speelgedrag. In geval van de kabouters, doet dat minder een beroep op de fantasie. Als ze er niet zijn, verzinnen kinderen zelf kabouters. Ook voor educatie heb je ze niet nodig, de natuur is zelf al leermeester.”

Toch heeft het kabouterbos wel degelijk meerwaarde, vindt hoogleraar Van den Berg. ,,Ouders en kinderen die anders niet naar een natuurgebied zouden gaan, worden nu gemotiveerd vanwege de kabouters. Dan is zo’n kabouterbos misschien niet helemaal verantwoord volgens de strikte natuurvisie, maar wel een goed middel tegen vervreemding van de natuur.”

AANVULLING VAN IVN ALPHEN AAN DEN RIJN:

Park Zegersloot wordt momenteel gerenoveerd door de Gemeente Alphen aan den Rijn .

Verdere berichten:
Kabouterbos geopend in Zegerslootgebied: “De kabouters komen uit het hele land” – Alphens.nl

Deel deze pagina