Alphen aan den Rijn
Natuur
woensdag24aug2016

Avondwandeling Zegerslootgebied

Op zondag 21 augustus om 19.00 uur verzamelden 8 belangstellenden zich bij bezoekerscentrum De Vlinder voor de IVN-avondwandeling in het Zegerslootgebied. Kees L'Ami en Jan Kuit waren de gidsen.

Er was veel te zien. De gidsen vertelden ons wetenswaardigheden, afgewisseld met anekdotes. Al direct in de haag rondom De Vlinder werden we gewezen op de Egelantier. De blaadjes geuren naar appel. Door zowat het hele gebied groeit de Bosrank. Wat zagen we verder nog in bloei: Zilverschoon, Boerenwormkruid, het Harig wilgenroosje, Wilde cichorei, Varkensgras, Bermooievaarsbek, Kaasjeskruid, Bitterzoet (een liaan, evenals de bosrank), Engelwortel, Veldlathyrus, Wederik, Knoopkruid, Egelskop. De Dotterbloem stond zelfs voor de 2e maal in bloei en niet zo’n beetje ook.

Ook de Hennepnetel (foto), de Wolfspoot en de Witte dovenetel stonden in bloei. Je zou denken dat de Brandnetel tot dezelfde familie behoort als o.a. de Witte dovenetel, maar dat is niet zo. De Brandnetel behoort tot de brandnetelfamilie en de overige 3 zijn lipbloemigen.

Ook bomen en struiken werden benoemd en soms uitgebreid besproken, zoals de Hazelaar, Kornoelje, Els, Vlierbes, Lijsterbes.

Op het smalle paadje langs de Kromme Aar zaten in een dode boom 2 Aalscholvers. Die bleven rustig zitten terwijl we steeds dichterbij kwamen.

We hebben hier ook de Zadelzwam bewonderd.

De ooievaarsnesten waren leeg. Een dergelijk nest kan 150 kg te wegen!

Zo hebben we vanavond genoten en een hoop bijgeleerd. Met dank aan Kees en Jan.

Wil Zandvliet
Deelnemer avondwandeling