Alphen aan den Rijn
Natuur
donderdag22aug2019

Avondwandeling Zaanse Rietveld

Het was een ideale dag voor een avondwandeling. Wisselend bewolkt met een forse wind en ca. 17 °C. De zon kwam regelmatig even achter de wolken vandaan om het landschap met zacht licht vanuit een lage zonnestand te verlichten.

Tijdens het verzamelen op het parkeerterrein vloog er een groep Krakeenden over, die neerstreken in de plas. Ook een Zilverreiger volgde dit voorbeeld. Een Torenvalk was aan het bidden boven het gebied opzoek naar een prooi. Drie Buizerds vlogen boven het Bedelaarsbos duidelijk herkenbaar aan hun “katten-miauw” als roep. Dit was een mooie start van de wandeling.

Achter de knotwilgen bij de boerderij vloog, eenzaam in de schaduw, nog een Koolwitje. Aangekomen bij de kijkwand vond de Zilverreiger ons te onrustig en vloog weg. Ook 5 Lepelaars hadden hetzelfde idee. Heel mooi tegen de heldere hemel waren ze tot ver te volgen. De Krakeenden lagen op de plas.

Aan het einde van de plas stonden 7 Blauwe reigers op rij met hun poten in het water te zonnen. Door de lage zonnestand waren ze mooi te zien.

avondwandeling

 

In een zij sloot stond Kikkerbeet en Watergentiaan wit en geel uitbundig te bloeien. Het was het net of er een spotje de bloemen verlichtte. Gentiaan groeit op een kleibodem. Wel bijzonder om deze in een veenweidegebied tegen te komen.avondwandeling

Op het pad langs de spoorbaan stonden in de berm en slootkant nog redelijk veel planten te bloeien zoals het Wilgenroosje, Moeras Andoorn, Berenklauw en Wolfspoot met zijn vierkante stengel.

In de slootkant langs het Bedelaarsbos  stonden ook nog redelijk wat bloemen in bloei zoals Kattenstaart, Knoopkruid, Bitterzoet, Engelwortel, Egelskop, Watermunt en vele anderen.

Er staan verschillende soorten bomen langs onze wandelroute. O.a. de Es. Sommigen waren bijna dood door de essentakziekte. Andere, die er naast staan, zijn vitaal. Of dit komt door de afwisseling van soorten is niet duidelijk.

avondwandeling

Op weg naar het eindpunt zag onze jongste deelneemster in een knot es een bidsprinkhaan zitten. Hij zat prachtig verscholen op de tak. Bijzonder dat ze hem waarnam.

Dick Warmerdam