Avondwandeling langs het Weteringpad

Avondwandeling langs het Weteringpad

Alphen aan den Rijn 10 mei 2022

 

Zondag 8 mei om 20.00 uur was het verzamelen voor de avondwandeling van IVN tegenover Gamma.

Er waren 17 personen van de partij.

Na een welkomstwoordje vertrokken wij naar het Weteringpad.

excursie

Onderweg naar het pad werden we door gids Kees al gewezen op de diverse plantjes die tussen de stoeptegels groeien.

We zagen er de brede weegbree (die je kunt gebruiken tegen de jeuk als je een brandnetel geraakt hebt), de paardenbloem, klein kruiskruid en klein tasjeskruid.

Even verderop groeide in een miniperkje rondom een plataan, heermoes ofwel akkerpaardenstaart. Je kunt deze plant uit elkaar halen en weer in elkaar zetten! Hoe leuk is dat?

Maar wat minder leuk is, is dat wanneer je dit eenmaal in je tuin hebt er niet meer vanaf komt. Het heeft nl. wortels van wel 1 m lengte.

De plataan kom je trouwens veel tegen in stedelijke gebieden omdat zij goed tegen vervuilde lucht kunnen: zij gooien gewoon ieder jaar de bast eraf en beginnen opnieuw.

excursie

In de berm zagen we de nachtkoekoeksbloem, de bloem is wit en geurt alleen in de nacht zodat deze nachtvlinders voor de bestuiving en bevruchting aantrekt. Hij behoort tot de anjerfamilie.

Even verderop stond de voederwikke in de berm. De naam voeder kreeg hij omdat de plant vroeger veel in korenvelden stond. Hij is verwant aan de lathyrus.

En weer iets verder stond een iep met heel veel zaadbollen en weinig tot geen blad. Toch was de hele boom groen. Een prachtig gezicht!

Er stond tussen de lissen ook valeriaan.

We zijn ook veel wijzer geworden over geknotte bomen.
Wanneer bomen eenmaal geknot zijn, is het noodzaak dat men dit blijft doen anders wordt de top te zwaar en valt de boom uit elkaar.

Dat knotten is veel werk maar men doet dit toch om het landschapselement in stand te houden.
Na een regenbui blijft er vaak wat water bovenop de geknotte boom achter waardoor de boom gaat rotten en er zich in de holtes humus vormt waar zich na verloop van tijd  hele tuintjes van andere planten zich kunnen vormen. De wind en vogels brengen zaden hiervoor mee. Zo kan je brandnetels, bramenstengels, fluitenkruid en zelfs kleine andere boompjes, bovenop vinden.
Ik dacht altijd dat alleen wilgen geknot werden maar dat blijkt een misvatting te zijn. Ook essen, elzen en populieren worden vaak geknot.

Ook nog een zadelzwam gespot. Dit is geen parasiterende zwam dus een boom waarop deze zwam groeit, gaat niet dood.

In het gebied van het Weteringpad lopen galloway runderen. Zij eten alles, zelfs distels, maar geen boterbloemen omdat die licht giftig zijn.

Deze runderen zijn zwaar en trappen de bodem vaak kapot, waardoor er diepe gaten in de grond komen. Door de droogte van de laatste tijd is de bodem hard geworden waardoor het daar op het gras moeilijk lopen is op dit moment.

Het was dus een zeer leerzame wandeling waarvoor veel dank aan de gidsen Kees L’Ami en Dick Warmerdam.

Jacinta van Staverden-Meijer

 

Deel deze pagina