Alphen aan den Rijn
Landschap
Op
zaterdag10dec201609:00

Vrijwillig LandschapsBeheer december 2016

Op zaterdag 10 december 2016, na de chocoladeletters en voor de kerstkransjes, gaan we als Vrijwillig LandschapsBeheer aan de slag in de Ridderbuurt, de hoge dijkweg ten noorden van de Zegerbaan.

De plaats van verzamelen is voor wie met de auto of de fiets vanaf de kruising/tunnel N 207/Herenweg en de Ridderbuurt komt helemaal aan het einde van de Ridderbuurt, tegenover de Bronhoeve, net voorbij het Windepad.

Er is een keuzepakket aan werkzaamheden: het bosje-boven is ons wel bekend; dan de boomgaard, de Brongaard met paddenpoel; of het zware-jongens-(m/v)-werk, het bosje met hoge volwassen bomen in de diepte in de Vierambachtspolder.

Even een vooruitblik, dat hoort in deze tijd van nieuwe agenda’s en kalenders nog in cellofaan: in januari gaan we traditiegetrouw naar het Futenbos aan de Kortsteekterweg. Zeer bejaarde VLB’ers weten nog dat zelfs de Rijn sterk ijs had en dat het sprokkelhout van vallende bomen toen de overkant haalde. In februari zijn we terug bij de Spijkerboorse kade, maar dan achter het hek aan het einde van de Kooiweg, zo is het achterste van de Spijkerboorse kade gemakkelijker te bereiken (op de parallelle kade moeten nog wat knotwilgen een Frits Wester-coupe krijgen).

Terug naar zaterdag 10 december 2016: fietsers vanuit Ridderveld II kunnen de locatie bereiken via het tunneltje naar het Windepad; vanaf de Westkanaalweg is de route via het Veldhuizenpad.

Vanaf 09.00 uur kan de tent opgebouwd worden: op het grondzeil de liggers met daarin ietwat schuin geboorde gaten naar binnen gericht, de langere stukken zonder gaten naar elkaar gericht; buizen met groen vanaf het gras en het groene grondzeil, buizen met geel richting de (wazige)  zon en de witte buizen in de lengte voor de hoofdnok en de zijnokken.  Het oranje dakzeil moet door de wat langere bouwers (het liefst met kampeerervaring) over de nok uitgerold worden. Wat de haringen betreft: niet naar buiten plaatsen (dan krijgen we tochtspleten), maar stijf langs de liggers naar voren en naar achter. Als alles staat, blijkt het heel logisch te zijn.

N.B. voor de echte zagers: zaag ALTIJD een valkerf aan de kant van de valrichting; als de valrichting naar een sloot is, doe dan altijd eerst een sterk touw aan de dikste kant. Waarschuw uw buren ruimschoots voor het laten vallen van boom of tak. Beter: werk altijd op grotere afstand van u naasten (hier vooral letterlijk) dan de tak of boom lang is.

Een goede werkdag. HJH

Algemene informatie

zaterdag 10 december 2016 - 09:00
Locatie: 
Ridderbuurt
ridderbuurt
2402 NH Alphen aan den Rijn
Nederland
Contactpersoon: 
Wim Dieho 06 54200459
Google Maps image