Alphen aan den Rijn
Landschap
Op
zaterdag05nov202209:00

Natuurwerkdag

Alphen aan den Rijn De Elfenbaan Spoorlaan Zwammerdam

vlb

Datum: zaterdag 5 november 2022
Tijd: 09:00 - 15:00
Werkzaamheden: Wilgen knotten, zagen
Er is werk voor: Maximaal 40 personen (30 volwassenen, 10 kinderen), er zijn nog 21 plekken (16 volwassenen, 5 kinderen) over
Koffie, thee, lunch: Koffie, thee, lunch is aanwezig
Adres: Spoorlaan 55, 2471 PB Zwammerdam
Verzamelplek: Ga niet het weggetje in naar het adres , de locatie is tegenover dat weggetje dichtbij het spoor en de doorgaande Spoorlaan. Wij zetten een oranje of witte grote tent neer als onderkomen en er staan ook IVN banners . Met fiets of auto is de plek goed bereikbaar, er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving.

We gaan aan de slag in de Elfenbaan die in onderhoud is bij het Zuid Hollands Landschap. De Elfenbaan is een strook natuur tussen het spoor en de N11 van Leiden tot Bodegraven. Nabij de Spoorlaan (Zwammerdam) zijn in deze strook waterpartijen gemaakt en groeit er een dicht wilgenstruweel. Langs de randen staan knotwilgen die hoognodig aangepakt moeten worden. Deze strook is van groot belang voor insecten en kleine zoogdieren. Ook zijn de ondiepe plassen ideale rustplekken voor vogels die graag op ,in of nabij het water rusten, eten en soms broeden.

We gaan in hoofdzaak wilgen knotten die niet te zwaar zijn en goed met de hand te doen zijn. Het dikke hout mag meegenomen worden en de dunnere takken gaan we op hopen leggen. Deze worden later gebruikt in natuurvriendelijke oevers.

Wij gebruiken voor ons zaagwerk zoveel mogelijk handgereedschap en dan met name snoeizagen van japans staal, scherp en licht in gebruik. Electrische motorzagen (geluidsarm) worden ook ingezet en af en toe een benzine kettingzaag voor werk dat met de hand te zwaar is.. Na instructie kan iedereen het handwerk doen dus zagen, takken slepen en hopen maken. Dik hout mag meegenomen worden en de dunne bovenstukken waar we hopen van maken, gaan gebruikt worden in slootkanten als takkenbossen. Het motorisch zagen wordt door drie speciaal daar voor opgeleide IVN,ers gedaan.

Ik meld me aan

Algemene informatie

zaterdag 5 november 2022 - 09:00
Locatie: 
Spoorlaan 55
2471 PB Zwammerdam
Nederland
Extra Informatie: 

Samen zorgen wij voor de natuur rond Alphen aan den Rijn Geef je daarom op om er bij te zijn.
Wim Dieho, locatieleider

Google Maps image