Alphen aan den Rijn
Natuur
Vanaf
donderdag25mei201709:00

Natuurgebieden in de omgeving - 25 mei 2017

Niet alle natuurgebieden in je omgeving ken je even goed. De IVN-natuurgidsen, die vorig jaar hun diploma kregen, hebben diverse natuurgebieden een jaar lang intensief bestudeerd en weten er veel over te vertellen.

Tijdens de lezing op dinsdag 16 mei stellen de gidsen de volgende gebieden aan je voor: 1. Het Weteringpad, een langgerekt groengebied van ca. 3 km en zo’n 100 meter breed. Het is een onderdeel van Natuurnetwerk Nederland en vormt een belangrijke verbinding tussen natuurgebieden aan de buitenrand van Alphen aan den Rijn en centraal in Alphen gelegen groene zones. 2. ’t Weegje, een oud gebied tussen Waddinxveen en Gouda. Vroeger waren er weilanden met boerderijen, maar na de ontvening van de plas in 1825 is het een natuurgebied geworden. De legakkers die gebruikt werden om het veen op te drogen zijn nog bewaard gebleven. Het is een plek met een grote diversiteit aan flora en fauna. 3. Het Kreekrugpad ofwel natuur- en recreatiezone Burggooi, tussen de geluidswal bij de N11 en de woonwijk Burggooi.

Het gebied vormt de verbinding tussen de oostelijke (Alphense Wetering en Groene Vinger) en westelijke groenzone (Weteringpad). Het is vanaf 2012 aangelegd en de begroeiing is volop in ontwikkeling, maar je kunt er al verrassende ontdekkingen doen.

Op zondag 21 mei verkennen we het natuurgebied De Ruygeborg, een stuk ‘nieuwe’ natuur in Nieuwkoop. Tijdens deze excursie van 10.00 - 12.00 uur genieten we van de weidsheid, het water en de vele vogels die er in deze tijd te vinden zijn.

Op donderdag 25 mei (Hemelvaart) gaan we dauwtrappen langs het Alphense Weteringpad. Een stukje stadsnatuur dat het bekijken waard is.

Starttijd voor deze excursie is 9.00 uur, terugkomsttijd ongeveer 11.00 uur. Aanmelden voor het drieluik is noodzakelijk en voorkomt teleurstellingen. Aanmelden: aanmelden@ivn-alphenaandenrijn.nl of bij Liesbeth Bos 06-12883574. IVN-leden betalen € 4, niet-leden € 6. De presentatie is incl. koffie/thee en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Veenweiden (de Vlinder), Burg. Bruins Slotsingel 15 in Alphen aan den Rijn, Zegersloot-Noord (vlakbij Kinderboerderij en Pannenkoekenboerderij).


Info: Liesbeth Bos  06-12883574 of lezingen@ivn-alphenaandenrijn.nl
website ivn.nl/alphenaandenrijn  

Algemene informatie

donderdag 25 mei 2017 - 09:00
Locatie: 
Bezoekerscentrum de Vlinder
Burg Bruinsslotsingel 15
2403 nc Alphen aan den Rijn
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image