Alphen aan den Rijn
Landschap
Op
zaterdag06nov202109:00

Nationale Natuurwerkdag voor iedereen

Op zaterdag 6 november doet Natuurvereniging IVN Alphen aan den Rijn weer mee aan de Nationale Natuurwerkdag. Het verzamelpunt is aan het Weteringpad langs de Molenwetering. Adres: Flemingweg/Amerikalaan kruising Weteringpad (fietspad) 8, 2408 TX Alphen aan den Rijn, Kerk en Zanen. Tussen 09:00 – 15:00 uur wordt daar onderhoud gepleegd aan de natuurgebiedjes met wilgen, essen en elzen. Er zijn regelmatig pauzes voor koffie, thee en lunch (vega en niet-vega), verzorgd door de IVN-werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer.
 

Voor wie, wat en waar?

Het werk is geschikt voor volwassenen en kinderen onder verantwoordelijkheid van ouder of begeleider. Het bestaat uit zagen, takken slepen naar de boot, overvaren en houtrillen maken (leuk voor kinderen). Samen buiten werken is gezond, ontspannend en gezellig. Ook éénmalig of om een keertje te proberen. Ieder werkt in eigen tempo en naar eigen mogelijkheden. De verzamelplek is gemakkelijk per fiets te bereiken. Voor auto's is er parkeergelegenheid op de nabijgelegen parkeerplaats aan de Amerikalaan, bij de sportverenigingen. Een oranje tent naast het fietspad en IVN-vlaggen geven de verzamelplek aan. Meegebrachte spullen blijven droog in de tent. Dat is ook de pauzeplek. En mocht er een buitje vallen, dan is de tent schuilplek voor de werkers. Om 14.30 uur wordt opgeruimd en de werkdag eindigt uiterlijk om 15.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk op https://www.natuurwerkdag.nl/zoek-een-klus

 

Werk en gereedschap
Er is zaagwerk op twee eilanden en op de kade. De bomen daar moeten gemiddeld eens in de tien jaar afgezaagd worden. De stobben lopen opnieuw uit en zorgen ervoor dat de bosjes hun functie en karakteristieke vorm behouden. De takken gaan per boot naar de kade voor een takkenril. De stammen worden kortgezaagd en mogen meegenomen worden. Het zaagwerk wordt zoveel mogelijk met handgereedschap gedaan: met snoeizagen van japans staal, scherp en licht in gebruik. Elektrische motorzagen (geluidsarm) worden ook ingezet en af en toe een benzine kettingzaag voor werk dat op een andere manier te zwaar is. Na instructie kan iedereen het handwerk doen dus zagen, takkenrillen maken en bij de boot helpen. Het motorisch zagen wordt door drie speciaal daar voor opgeleide IVN'ers gedaan.

Wat zijn geriefhoutbosjes?

De bosjes langs de Molenwetering zijn zogenaamde 'geriefhoutbosjes'. Ze vormen een mooie aaneenschakeling van kleine natuurgebiedjes langs de brede wetering. Deze bosjes werden vroeger door boeren gebruikt om hout te oogsten voor stookhout, gereedschap en voor het vlechten van manden en beschoeiingen. Daarom staan er veel knotwilgen, knotessen en knotelzen. In de jaren 70 en 80 werden de bosjes bedreigd door stadsuitbreiding. Maar ze zijn mede door inzet van vrijwilligers van IVN gespaard gebleven. Nu vormen ze een onderdeel van een groen lint dat de natuur dicht bij de bewoners brengt. Doordat deze mini natuurgebiedjes omringd zijn door water zijn het rustplekken voor vogels, insecten, kleine zoogdieren en amfibieën. Regelmatig zagen is nodig want de bomen mogen niet te groot worden. Het gevaar is anders dat ze – vooral aan de oevers - bij storm omvallen, stukjes land meenemen en van lieverlee het eiland verloren laten gaan.

Info: Wim Dieho, WimDieho@ziggo.nl of 06 86641802

Algemene informatie

zaterdag 6 november 2021 - 09:00
Locatie: 
Flemingweg/Amerikalaan kruising Weteringpad
Weteringpad 8
2408 TX Alphen aan den Rijn
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image