Alphen aan den Rijn
Landschap
Op
zaterdag05nov201609:00

Nationale Natuurwerkdag

Werkdag 5 november 2016  op de Spijkerboorse kade e.o.

Op zaterdag 5 november 2016 is het weer Nationale Natuurwerkdag. Die dag trekken groene mannen en vrouwen de eigen natuur in evenals beroepsnotabelen die spontaan tegenover camera’s plegen plaats te nemen.

In het verre verleden was er in het voorjaar de Nationale Boomplantdag, maar wij zijn een beetje door ons eigen succes ingehaald en bijna overwoekerd. Alleen na de najaarsbladval kunnen we soms vanuit onze doorgeschoten aanplant nog de stenen stad Alphen aanschouwen. Toch blijven we onverdroten actief, niet alleen met aanplant, vooral met weldoordacht onderhoud: maaien, snoeien, zagen, hakken, afvoeren.

Daarbij moeten we ook streven naar (erf)opvolging, want de oude zegswijze: ‘Boompje groot, plantertje dood’ , moeten we voorkomen. Als de boom groot is, zijn wij hopelijk omringd door gemotiveerde mantelzorgsters, in Spekman-trui …? (en niet door pap-voerende robots).  En dan moeten die bomen wel gezaagd worden door koene ferme opvolgers (m/v).

De opleiding van die opvolgers begint NU, op zaterdag 5 november, op ons thuisland de Spijkerboorse kade, tegenover het bord Stegroplant/ van der Salm 111, 2391NG. Er kan gezaagd worden, afgevoerd naar de slangenberg (je zou soms wensen in Alphen aan den Rijn, kadastraal Boskoop, een slang te zijn), het bramenbos bij de spoorlijn mag/moet getemd worden, kortom, ons voor-bos van het Bentwoud, verdient onze zorg èn die van nieuwe vrijwilligers. Werf opvolgers bij de koffieautomaat, tijdens verjaardagen enz.

Na de zonnepanelen is het nu weer zaak lokaal haardhout te promoten, de volgende generatie kan het natuurlijk in het Gnephoekwoud gaan sprokkelen. Buiten spelen bij het VLB is zinvoller dan yoga, hier is plaats voor boom-mediteren zonder matje.

Parkeren kan ook voor elektrische auto’s.

Locatie: Spijkerboorse kade, haaks op de Compierekade, bereikbaar via het Rietveldsepad en Compierekade met de fiets of per auto via de Voorweg-Burg. Smitweg of via Voorweg-Loete-Compierekade; TOMTOM 2391 NG.

Graag aanmelden vooraf via Nationale Natuurwerkdag/ Zuid-Holland/Spijkerboorsekade (dit t.b.v. de AIVD of de Kanselarij der Nederlandse Orden)

Goed gereedschap is aanwezig, evenzo handschoenen; eigen lunchpakket is gewenst, maar de geserveerde soep is voedzaam.   Welkom van 09,00 uur, werkzaamheden tot uiterlijk 15.00 uur.        En breng iemand mee!   HJH

P.S. Wie in zijn/haar jeugd te weinig met zand heeft kunnen spelen, kan nu de schade inhalen: er is een berg zand gebracht, dus schepjes en vormpjes mee!

 

Algemene informatie

zaterdag 5 november 2016 - 09:00
Locatie: 
Spijkerboorse kade
spijkerboorsekade/Compierekade
2391 NG Alphen aan den Rijn
Nederland
Contactpersoon: 
Wim Dieho 06 54200459
Google Maps image