Roermond e.o.
Natuur
woensdag21sep2016

Verslag excursie Lüsenkamp , Roermond

Op de weg van Roermond naar Duisburg, Duitsland vlak voor de grens ligt het Fletcher Hotel(voormalig hotel Cox). Vanaf hier vertrekken wij om 8:00u om op Duits grondgebied achter het monument Luzenkamp naar vogels te spotten. Het is een gebied dat in 2008 opnieuw als natuurgebied is ingericht met diverse vennen en heide, alsmede bebossing. Direct bij vertrek zien we op de weilanden een groep kramsvogels, vergezeld van spreeuwen. Ook enkele koperwieken zitten er tussen. Opvallend zijn de vele  boomkruipers, die rond de bomen hun voedsel proberen bij elkaar te scharrelen zoals kleine spinnetjes tussen de boomschors. Ton is er zeker van zelfs een kortsnavelboomkruiper te hebben gehoord. In het bos het monotone gefluit van een goudvink. In de verte in de hoge boomtoppen  de roep en het jodelen van de boomleeuwerik. Dit is al aardig vroeg voor de tijd van het jaar. Vóór het monument slaan we links af en merken op, dat de everzwijnen goed hebben huisgehouden hier. De sporen van soms diep gegraven kuilen zijn vers, daar elders de grond nog met rijp bedekt is. 

Diverse zanglijsters verkondigen hun luide en zeer gevarieerde waterval van tonen met weinig en korte pauzes; karakteristiek is het door 2 tot 4 keer herhalen van de zelfde groep noten. In de dennen zien we de goudhaantjes en een aantal staartmeesjes, vergezeld van glanskoppen. Luid roepend (kru,kru ,kru) vliegt een zwarte specht over.  In de toppen van een berk lijken drie sijzen te zitten. Maar bij nader inzien zijn het barmsijzen, waarvan het rode voorhoofd duidelijk te zien is.  Hoewel het geen zeldzame vogel is, is het toch een hele mooie waarneming, daar herkenning niet altijd duidelijk is en zij alleen in de winter aanwezig zijn.

Overal is duidelijk te zien dat het de laatste tijd erg veel geregend heeft. De greppels en vennen zijn helemaal gevuld. Toch zijn er weinig watervogels te bespeuren. In de verte een grote zilverreiger(sommigen showen al hun pronkveren)  en een blauwe reiger.  Een sneeuwbui laat merken dat de winter nog niet voorbij is. Op de lange weg terug zitten de geelgorzen hun vijfde van Beethoven te zingen. Aan de rand van de weg is een kijkhut geplaatst, waar je mooi over het gebied kan kijken met op de voorgrond twee grote waterpartijen. Alleen een koppel wilde eenden en grauwe ganzen zwemmen hier. Af en toe steekt een grote zilverreiger zijn kop boven het riet uit. Nog steeds zitten de boomleeuweriken in de bomen en op de Nederlands kant laten een paar kivieten hun vliegkunst zien. 

Teruggekomen op de parkeerplaats hebben wij 48 soorten opgeschreven. Wij hebben onze ervaringen van de laatste maand weer kunnen uitwisselen en na een mooie ochtend gaan we voldaan naar huis.

 Foto barmsijs: John Wouters

 Meinse van der Velde

 20160306_lusekamp.pdf