Roermond e.o.
Natuur
woensdag21sep2016

Verslag excursie Elmpterbruch

Dit keer willen wij eens starten net over de grens bij Swalmen. Eén kilometer vanuit de Bosstraat is hier een mooie parkeerplaats voor. Het ziet er somber uit met motregen en maar 7 graden. Toch zijn er nog 12 liefhebbers op komen dagen en we vertrekken precies om 8:30u .  We gaan de groene en de blauwe route lopen, die staat aangegeven bij de parkeerplaats. Zie ookhttp:
//www.nienhaus-bernd.de/dokumente/upload/eeb07_Elmpter_Bruch_Wanderung_ab_Weidenweg.pdf

Aan de overkant van de weg in het bos is de enorme nest van een havik te zien. Elk jaar wordt deze weer gebruikt en bijgewerkt totdat hij het begeeft onder de zware last. Dan moet er naar een nieuwe plaats gezocht worden. De regen is gestopt en wij vervolgen onze weg over het bruggetje en lopen langs het riviertje de Swalm. Hier vallen al direct enkele soorten mezen op zoals koolmees, pimpelmees, staartmees en de glanskop. Opvallend zijn deze “winter”  de grote aantallen  glanskoppen, die je overal wel kunt aantreffen. Het water in het gebied staat aardig hoog en op sommige plaatsen wordt zelfs de weg hiervoor in beslag genomen. Bij de rietkraag laat een waterral zich horen. Ook hier enkele wilde eenden op het water. Links in het bos horen wij het kekkeren van een havik. Even tevoren is deze ook al door Ton gezien. Aangekomen bij de uitkijktoren duikt een grote lijster de jeneverbes struiken in. Voorbij deze struiken  zit hij daar dan toch; de klapekster. In dit gebied is deze wintergast eigenlijk wel altijd te verwachten en zit dan op de top van een struik of boom, zodat hij zijn jachtterrein goed  kan overzien. Hij doet zich dan tegoed aan muizen en grotere insecten.
Ook legt hij een voorraadje aan door zijn prooi op een doorn te spiesen. 

In de bocht horen wij een kuifmees en een zwarte mees in de naaldbomen. Iets verder kijken we uit over de weilanden en op de palen zitten de buizerds met grote geduld te wachten tot de prooi zich aandient.  Het korte, lage melancholische fluittoon “puuh” van de goudvink is goed te horen, als wij de lange weg naar  de parkeerplaats vervolgen.

De kenmerken van dit gebied is dan ook de grote diversiteit van landschappen. Bij deze excursie hebben wij een aardig aantal soorten mezen waargenomen, namelijk zes stuks.

Elmpterbruch is ook in het voorjaar een uitstekende gebied om rond te lopen en niet alleen voor de vogels, maar ook de planten.

Het is bijna 12 uur als we bij de parkeerplaats zijn. Er zijn 39 soorten waargenomen deze dag.

Meinse van der Velde

20160103_elmpterbruch.xlsx_.pdf