Roermond e.o.
Overig
woensdag21sep2016

Activiteiten 2016 IVN Roermond e.o.

De avonden in Januari en Februari zijn druk bezocht geweest en alle lezingen  zijn zeer leerzaam en informatief geweest.

 Op dinsdag 12 januari een lezing over de Galapagos eilanden waar Frank Heijnen met heel veel enthousiasme zijn reisverslag over de Galapagos Eilanden met ons gedeeld heeft. Door middel van zijn fotoreportage hebben we rondgezworven over de eilanden.

Zo hebben eilanden hun eigen leguanen soorten en vegetatie. Soms leek het wel maanlandschap.  Er komen ook veel zeevogels voor en erg indrukwekkend waren de reuzenschildpadden. Goed te zien op de foto’s, vooral een foto waar Frank zelf naast een reuzenschildpad staat, dan zie je hoe enorm groot zo’n schildpad kan worden. Iedereen heeft genoten van de interessante avond.

Dinsdag 19 januari was er een visie over de Natuur op de Maasvallei door Rob van Schijndel van Natuurmonumenten.

Maandag 1 februari hebben we de algemene ledenvergadering gehad en zijn er veel leden gekomen, het was een record aantal leden. Maar liefst 52 leden!

Het bestuur was door afwezigheid van een zieke Jo Mayer en een vakantievierende Ruud Snijders niet volledig, maar de drie dames, voorzitter Marjan Straver, penningmeester Lily Welters en secretaris Rianne Keijzer hebben de vergadering snel en correct geleid en kon de vergadering worden afgesloten om 21.15 uur om te pauzeren onder het genot van een drankje.  Na de pauze zijn er diversen werkgroepen aan het woord geweest en natuurlijk de verkiezing van de Groene Camera Trofee. John Roemen met een foto van een natuur activiteit.  Zie Groene Camera Trofee op de website.

Dinsdag 23 februari hebben twee zeer ervaren vogelkenners hun belevingen gedeeld, Raymond Pahlplatz en Meinse van der Velde. Raymond heeft ons nader kennis laten maken met de Raaf.  Ze zijn groter dan Buizerds en kunnen 60 jaar worden. In 1870 verdwenen uit Limburg en in 1928 uit heel Nederland, oorzaak waarschijnlijk het jagen op raven en het verdwijnen van hun voedsel: vooral schapen (en dus ook de lammetjes!) i.v.m. de opkomst van de kunstmest.

Herintroductie in de jaren '70/'90 op de Veluwe en rond de jaren 90 kwamen ze 'echt op gang’, rond 2000 ook enkele waarnemingen in Limburg. Pas in 2014 eerste broedgeval gevonden op De Hamert, later in dit jaar ook in de buurt van De Meinweg, maar helaas: dit was 100 meter  over de grens met Duitsland. Het gaat nu goed met de Raven.

Meinse heeft een grote variatie aan vogels en andere dieren laten zien middels eigen foto’s die hij in de loop der jaren heeft gemaakt .

Swalmen,  maart 2016

Rianne Keijzer