Paddenredgroep

Paddenredgroep

PADDENTREK IN GASSELTE

Zodra de temperatuur in het voorjaar omhoog gaat, ontwaken padden, kikkers en salamanders in het Gasselterveld uit hun winterslaap en gaan zij op zoek naar een partner om samen in de oude Hemelrijk Plas voor nageslacht te gaan zorgen.

De eerste dieren verschijnen ’s avonds als het donker wordt op de wegen. Ze moeten daarbij drie druk bereden wegen oversteken te weten; de Bosweg, de Houtvester Jansenweg en de weg naar Papenvoort. Hierbij worden helaas vaak dieren doodgereden. Daarom is er door een groep vrijwilligers de Paddenredgroep Gasselte opgericht die zich tot doel stelt zoveel mogelijk dieren  te redden. Deze groep heeft zich inmiddels als werkgroep aangesloten bij IVN. In 2015 hebben wij samen meer dan 5000 amfibieën gered!

De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn bepalend of de dieren op trektocht gaan. Meestal in maart en april vindt die verhuizing plaats. De paddentrek verloopt vaak grillig. Daarom vang je de ene avond/week niets, terwijl een paar dagen later  honderden dieren heel gewoon is.

We verzamelen ons ’s avonds tegen schemertijd op de parkeerplaats bij Restaurant ’t Nije Hemelriek. Dit restaurant ligt aan het einde van de Bosweg in Gasselte, net iets voorbij de afslag naar Papenvoort. De parkeerplaats (P) ligt tegenover het restaurant. Voor we beginnen, bespreken we eerst gezamenlijk wie, wat en waar gaat doen. Tot nu toe hebben onze vrijwilligers de overstekende dieren steeds zo veel mogelijk  van de wegen geraapt en overgezet naar een veiliger gebied. Wij zijn echter met Staatsbosbeheer in overleg om schermen en vangemmers te plaatsen, zodat de dieren niet meer op de wegen kunnen komen.

Uiteraard is onze wens dat er te zijner tijd amfibieëntunnels onder de wegen worden aangelegd.

PADDEN REDGROEP GASSELTE

Werkgroep van IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid,

afdeling AA en Hunze, secretariaat: Boddeveld 34, 9461 JB Gieten

Contact Paddenredgroep:Klik dan hier.

telefoon: 06 274 535 21