Aa & Hunze
Natuur in de Buurt
zaterdag02sep2017

Prachtige excursie door het Bargerveen

Op zondag 20 augustus leidde Erik Bloeming 14 deelnemers rond door het Bargerveen. Langs de nieuwe waterbassins liepen we over de dijk richting het hoogveengebied. Al snel sprong Erik de berm in en kwam weer tevoorschijn - met een gladde slang in zijn hand!  Op dezelfde plek vonden we een aantal jonge adders.  Toen nog een paar grauwe klauwieren in de kijker en een braamsluiper die zich niet alleen liet horen maar ook nog liet zien, en de dag kon al niet meer stuk!  Helaas was het niet zonnig dus we zagen weinig vlinders en libellen, maar we genoten volop van het prachtige landschap.

Het leuke van op pad gaan met de boswachter is dat je op plekken komt die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. We banjerden door het verende hoogveen en zagen naast heel veel veenmossen ook vier soorten heide bij elkaar : dophei, struikhei,.kraaihei en lavendelhei. Ook zagen de de prachtige oranje tinten van de beenbreek. Een mooi plaatje, maar de beheerders zien deze zeldzame plant toch liever niet : het is een indicator van wisselende waterstanden, en dat willen ze daar in het veen nou juist niet! 

We zagen mislukte plaggenexperimenten, plankjes door het veen, kanalen die ooit een autoweg waren, een plek waar honderdduizenden spreeuwen overnachten en een plek waar bijen wat mogen uitrusten die uitputtend bestuivingswerk hadden gedaan in de glastuinbouw. Het Bargerveen zit vol geheimen! 

Drie uur was nog niet lang genoeg... we komen zeker nog een keer terug!