
Help je ook de Egel ?
Iedereen kent wel de egel, het nachtdiertje met ca 7000 stekeltjes op zijn rug met twee kleine kraaloogjes waarmee hij amper wat ziet. Het meeste voedsel zoekt hij op de reuk want dat is goed ontwikkeld bij dit leuke diertje.
Als de egel ‘s avonds op zoek gaat naar voedsel kan hij wel minstens een kilometer per nacht afleggen. Hij lijkt klein omdat hij zijn pootjes wat krom onder zijn lijfje houdt. Maar loopt hij ergens voor weg dan komt hij omhoog waardoor hij er best snel vandoor kan gaan.
Het gehoor is goed ontwikkeld, ze krimpen ineen bij klikkend en piepend geluid. Zijn ze erg geschrokken dan rollen ze zich op om de kop, pootjes en het staartje te beschermen omdat daar geen stekels op zitten. Veel dieren laten de egel dan met rust en gaan liever op zoek naar een andere prooi.
Naast snorharen hebben egels op hun flanken een strook haren waarmee ze bodemtrillingen, verkeer en vijanden kunnen voelen. Daarnaast beschikken ze ook nog over het orgaan van Jacobson. Met dit extra zintuig wat tussen de neusholte en het gehemelte ligt, worden nieuwe luchtjes onderzocht.
Het voedsel van egels bestaat voornamelijk uit insecten, maar ook rupsen en larven wormen en pissebedden, mieren en spinnen. Soms zelfs een nest muizen, kikkers, padden en af en toe bijen en wespen. En tijdens het eten smakken en snuiven ze behoorlijk.
In Nederland komen ze in elk landschap voor zolang ze maar een droge beschutte plaats hebben om te leven.
Vanaf eind november houden volwassen egels een winterslaap in een holletje bekleed met een laag bladeren. De jongen egels gaan een maand later in winterslaap. Voor de winterslaap hebben ze hun vetreserves flink opgebouwd om de lange winter door te komen die tot eind april duurt. Tijdens deze maanden verliezen ze een kwart van hun gewicht en als ze ontwaken gaan ze direct op zoek naar eten om weer aan te komen.
In de maand mei of juni gaan egels paartjes vormen. Het egel vrouwtje krijgt eenmaal per jaar 3 tot 6 jongen. De jonge egeltjes zijn bij hun geboorte nog doof en blind met een paar bleke kleine stekeltjes. Na ca. twee weken gaan de oogjes open en hebben ze al grote sterke stekels. En bij anderhalve maand zijn drinken ze geen melk meer bij hun moeder en zoeken zelfstandig hun eten bij elkaar.
De natuurlijke vijand van de egel zijn uilen, vossen dassen en honden. Maar de grootste bedreiging voor de egel is de mens, ze worden vaak overreden door auto’s. Het gif van stekende insecten en bijtende adders daartegen is de egel bestand. Maar land-en tuinbouwgif maakt veel slachtoffers en ook het biologische slakkengif is dodelijk voor egels.
Een andere bedreiging is de nattigheid en de kou tijdens de winter en het voorjaar. Daarom kunt u helpen door dit schattige diertje een onderkomen te geven in uw tuin.
Deze kunt u kopen of zelf maken.
Welke plek in de tuin is het meest geschikt voor een egelhuis en nog veel meer informatie over de egels vindt u bij de Egelbescherming Nederland.
Egels zijn nuttig voor uw tuin, ze bestrijden op een natuurlijke manier schadelijke beestjes als slaken en maden zodat u geen gebruik hoef te maken van allerlei gif.
Vergeet de egels alstublieft niet, Willy van Houte