Boswachterij Gieten-Gasselte: hoe een landschap ingrijpend kan veranderen

In de Provinciale Drentsche en Asser Courant uit 1924 staat een passage over het ‘het Sprookje van den Gasselter Steen’: “Wij hoorden in dien tijd het sprookje van den steen in het Gasselter heideveld. Op dien in den grond gevonden en deels ontblooten steen zou men de woorden gelezen hebben: “Die mij omkeert, zal een groot wonder zien””. En het nieuwsgierige volk zou, nadat de zware steen omgekeerd was, daarop gelezen hebben: “Wat ben ik blij, nu ik lig op mijn andere zij”.

Het sprookje van den Gasselter Steen past inderdaad heel mooi in de landschapsontwikkeling van Drenthe in de afgelopen honderd jaar. Het is namelijk fascinerend hoeveel woeste grond er op de schop is gegaan en het karakter van het landschap veranderd heeft. Tegenwoordig loodsen talloze zand-, fiets-, wandel- en keienwegen de recreanten door de bossen. Nu een vanzelfsprekendheid, ooit een bijzonderheid.

Deze avond zal landschapshistoricus Leo Bouwmeester uit Gasselte je meenemen naar het ontstaan van boswachterij Gieten. Aan de hand van enkele bijzondere aardkundige en cultuurhistorische elementen in de boswachterij wordt het gecultiveerde landschapsproces verteld. Er wordt afgesloten met een blik op de toekomst: wat zijn ontwikkelingen, kansen en bedreigingen voor dit gebied? 

Deze avond vindt plaats in dorpshuis “De Trefkoel” in Gasselte. Carpoolen vanuit Gieten is mogelijk: 19.30 uur vertrek vanaf de parkeerplaats bij het gemeentehuis.

Entree is gratis. Consumpties zijn deze avond voor eigen rekening.

Op zaterdag 9 december is er de mogelijkheid om mee te gaan op een fietsexcursie met Leo Bouwmeester in de bossen tussen Gieten en Gasselte.

06 december 2023 - 20:00
Wanneer
woensdag 06 december 2023
20:00 tot 22:00
Waar
Dorpshuis De Trefkoel Gasselte
Achter de Brinken 6E
9462 RH Gasselte
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Entree gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.
  • Aanmelden verplicht: Nee

prog.comm@ivnaaenhunze.nl

Ontdek meer over

Deel deze pagina