Kind & Natuur
Op
dinsdag13apr202120:00

Webinar ‘Met kinderen filosoferen over natuur’  

Aanmelden voor deze activiteit is niet meer mogelijk. Heb je je aangemeld en heb je nog vragen, neem dan contact op met Agnes Bakker via a.bakker@ivn.nl.  

Speciaal voor vrijwilligers van groene organisaties die met kinderen en jongeren werken, organiseren we op 13 april van 20:00 tot 21:30 een webinar over filosoferen en natuur. April is de maand van de filosofie. Dit jaar is het thema ‘de natuur was hier’. Niet zo verwonderlijk in een tijd waarin steeds vaker vragen naar boven komen over onze relatie met natuur. Maar filosofie is niet alleen iets voor volwassenen. Ook, of misschien wel juist met kinderen kun je heel goed filosoferen over natuur. Dit jaar is er in april zelfs voor het eerst een week van de kinderfilosofie. Maar hoe doe je dat, filosoferen met kinderen? Om jullie hiervoor handvatten te geven organiseren we het webinar ‘Met kinderen filosoferen over natuur’. 

Kunnen bomen voelen?

Filosofe Maaike Merckens-Bekker van WonderWhy verzorgt trainingen, workshops en een opleiding filosoferen met kinderen en jongeren. Tijdens het webinar wil ze jullie inspireren om ruimte te maken voor een goed gesprek met kinderen over de natuur en om kinderen te laten verwonderen over dat wat vanzelfsprekend lijkt. Door met hen te filosoferen over natuur, laat je ze de natuur niet alleen ervaren met gevoel, maar ook met verstand. Dat maakt het een hele andere ervaring. Kunnen bomen voelen? Hoe klinkt de wind? Vindt de natuur mensen leuk? Waarom zwerven keien? Antwoorden van kinderen zijn vaak verrassend. 

Zelf aan de slag

In het eerste deel van het webinar krijg je wat achtergrond over filosoferen. Maar daarna gaan jullie in groepjes zelf aan de slag met een opdracht, om alvast een beetje te spelen en oefenen met dit thema. We hopen dat na deze sessie een zaadje bij jullie is geplant om dit onderwerp tot bloei te laten komen in de activiteiten die jullie gaan organiseren. 

Doe je mee? 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het filosoferen met kinderen en jongeren? Meld je dan gratis aan voor dit webinar. Zowel IVN-vrijwilligers als vrijwilligers van andere groene organisaties zijn welkom! 

Algemene informatie

dinsdag 13 april 2021 - 20:00