proeftuingeneraties

Haarlem

Vergroenen locatie 21 januari 2023

Co-creatie

Sint-Jacob in de Hout in Haarlem, één van de acht locaties van zorgaanbieder Sint-Jacob, waar ouderen kunnen wonen of revalideren beoogde locatie voor een prachtige Proeftuin. Op 17 september 2020 overhandigde Marco Niënhaus van MSD de officiële cheque aan Nico Fakkel (Sint-Jacob) voor hun Proeftuin. Tijdens een productieve middag werd samen de exacte plaats van de Proeftuin bepaald en in kaart gebracht wat er allemaal moet gebeuren om de Proeftuin re realiseren en met wie dat gedaan zou worden. In de Proeftuin komen 22 soorten bomen, struiken en planten die eetbare delen bevatten; de vruchten, bloemen, wortels of bladeren. Alle soorten in de Proeftuin zijn vast. Dat betekent dat ze het hele jaar door blijven staan of na de winter terugkeren. Je vindt er dus altijd iets om van te smullen.

De overhandiging van de cheque. MSD edible garden

Plantdag

Het aanplanten van de Proeftuin is een bijzondere gelegenheid om enthousiaste buurtbewoners en buurtinitiatieven te betrekken bij dit mooie project. Helaas was het in verband met corona niet mogelijk om er een groot feestelijk evenement van te maken maar toch werd er op 9 april 2021 een mooi moment van gemaakt. Twee bewoners van Sint Jacob, meneer Bos en mevrouw Boon legden met een beetje hulp van de hoveniers van Dolmans Landscaping de Proeftuin aan. 

plantdag haarlem

Tuinfeestdag – officiële opening 

Een paar maanden later was er gelukkig weer wat meer mogelijk en werd er op 1 juli 2021 een tuinfeest georganiseerd om de Proeftuin in Haarlem officieel te openen. Wouter Rutten (MSD) en meneer Bos, die eerder al meehielp tijdens de plantdag, onthulden samen het informatiebord. Daarna werd er samen met Irma Krieg (bestuurder Sint Jacob) nog een extra appelboom gepland. Bewoners van Jacob in de Hout kregen een rondleiding door de Proeftuin en ontdekten samen met de andere genodigden welke plantensoorten er allemaal in te vinden waren. Ook werden er samen eenvoudige gerechtjes gemaakt van vruchten en bladeren die groeien in de Proeftuin. DJ Djeff maakte het feest compleet met gezellige trompetmuziek.

Proeftuin haarlem

Locatie

Benieuwd waar de proeftuin in Haarlem aangelegd is? Het is op de Zuiderhoutlaan 1 in Haarlem: Ga naar de kaart.

 

Deel deze pagina