Tips voor financiering

Je bent helemaal overtuigd en wilt graag een Natuurrijke School, maar hoe ga je dat financieren? Ook daar helpt IVN je graag mee! Een groen schoolplein gaat gepaard met een begroting en budget voor de financiering. Mensen en materialen moeten immers betaald worden. We hebben tips voor financiering voor je op een rijtje gezet:

  • Beperk je kosten

De eerste tip is het meest voor de hand liggende: beperk je kosten. Bij het maken van het ontwerp zijn kosten vastgesteld. Is het mogelijk om meer gebruik te maken van vrijwilligers? Hiermee bespaar je al op mankracht. Leen gereedschap van ouders en hergebruik materialen. Ga ook na of ouders, bouwmarkten, de gemeente, groothandel van groen of natuurorganisaties materialen over hebben. Daarnaast kan gekeken worden of een deel van de (ontwerp-)plannen later uitgevoerd kunnen worden. Door de aanleg te faseren kunnen kosten gedrukt worden.

  • Subsidies

Kijk of het mogelijk is om gebruik te maken van subsidies of mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Een aantal provincies en gemeenten hebben subsidies voor groene schoolpleinen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar financiële hulp op het gebied van biodiversiteit, regenwater, klimaat, wijkbevordering en sport- en spelmogelijkheden. Kijk daarnaast naar potentiële fondsen, ook hier is het mogelijk om extra financiën te ontvangen. Op de informatiepagina’s van de provincies vind je meer informatie over de mogelijkheden in jouw provincie. Kijk ook eens bij het IVN Groene Schoolpleinen Fonds!

 

  • Kom zelf in actie

Naast de gebruikelijke manier om aan extra financiën te komen zijn er tal van acties die je zelf kunt uitvoeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze opties: een sponsorloop, bakactie, verzamelen van statiegeldflessen of organiseer een markt. Een andere mogelijkheid is het starten van een crowdfundingsactie. Crowdfunding Voor Natuur is speciaal bedoeld voor het realiseren van natuur-gerelateerde projecten. Het project moet daarom altijd een duidelijke relatie hebben met natuur, biodiversiteit, bos en landschap. Voor meer informatie kijk op de website van Crowdfunding voor Natuur.

  • Sponsoren

Sponsoren kunnen hulp bieden op verschillende manieren: financieel, vrijwilligerswerk of door het leveren van goederen. Vaak willen organisaties, winkels of particulieren financieel ondersteunen als hun naam duidelijk genoemd wordt. Daarnaast kun je op verschillende manieren non-financiële hulp krijgen. Vraag bijvoorbeeld bij de gemeente of een natuurorganisatie of zij nog oude bomen hebben. Zaag deze in stukken en je hebt geweldige boomstronkjes om op te staan, zitten en op te spelen. Of neem contact op met een teler en kijk of zij planten en struiken hebben die misschien niet meer goed zijn voor de verkoop. Wellicht kunnen deze voor een zacht prijsje overgenomen worden. Houd ook rekening met het seizoen. In het snoeiseizoen kun je vaak materialen gratis krijgen zoals bijvoorbeeld wilgentakken.