De Natuuroudercursus geven

Natuuronderwijs op school gaat niet altijd vanzelf en naar buiten gaan tijdens de les wordt vaak als een grote uitdaging gezien. Extra handen ter ondersteuning zijn dan erg welkom! IVN Natuurouders helpen de leerkracht hierbij.

Nieuwe IVN Natuurouders kun je opleiden met de korte cursus Natuuroudercursus. Het is een cursus van enkele bijeenkomsten die je samen met de school geeft.

Wat levert het de afdeling op?
Het opleiden van Natuurouders biedt veel kansen en mogelijkheden voor IVN-afdelingen. Zo wordt een nieuwe – veelal jongere – groep betrokken bij de afdeling. Omdat Natuurouders actief worden binnen een school, versterkt het aanbieden van de Natuuroudercursus ook het contact met scholen. En, misschien zijn de Natuurouders op termijn zo enthousiast dat zij Natuurgids willen worden of op andere vlakken actief willen worden binnen de afdeling.

Doelgroep en organisatie
De Natuuroudercursus bestaat uit enkele bijeenkomsten en een deel praktijk. De doelgroep zijn ouders, grootouders en andere volwassenen die op school willen helpen bij het natuuronderwijs.

Wat vraagt het van de afdeling?
Het opzetten van een Natuuroudercursus vraagt een tijdsinvestering en betrokkenheid van enkele vrijwilligers in de afdeling: zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie, het werven van deelnemers en het geven van de cursus. 

Ondersteuning bij organisatie
We hebben bij ervaren IVN-afdelingen goede voorbeelden opgehaald voor het organiseren van de Natuuroudercursus en delen deze lessen graag met jullie. De landelijke organisatie van IVN biedt daarom ondersteuning bij het opzetten van de Natuuroudercursus door middel van praktische zaken als persberichten, formulieren, draaiboeken, maar ook door het delen van inspirerende voorbeelden.

Heb jij ook interesse in het organiseren van de Natuuroudercursus? Mail naar cursushuis@ivn.nl

 

Natuuroudercursus

Certificering
Deze cursus is gecertificeerd door het IVN Cursushuis.

Doelgroep
Natuurouders zijn ouders, grootouders of andere volwassenen die leerkrachten ondersteunen bij natuureducatie op school.

Duur
Materiaal volstaat voor 5 à 6 bijeenkomsten, maar dit kan naar eigen inzicht ingekort of uitgebreid worden. Aangeraden wordt om een praktijkdeel bij werkgroepen binnen de IVN-afdeling onderdeel van het programma te maken.

Wie mogen cursus geven?
IVN-afdelingen in samenwerking met scholen.

Meest geschikte cursusperiode
Het hele jaar door.

Beschikbaar cursusmateriaal
Het IVN Kind en Natuur boek. Digitaal in te kijken via deze link.

Prijs cursusmateriaal
Fysieke exemplaren zijn te bestellen bij de IVN Webwinkel via voor €15,00 per boek, exclusief verzendkosten. Bij bestelling van minimaal 5 boeken kosten ze €10,- per stuk.

Beschikbaar promotiemateriaal

Zelf regelen

Wil je een Natuuroudercursus gaan organiseren met jouw afdeling? Mail naar cursushuis@ivn.nl