Samenwerking Griffioen en IVN voor meer inheemse planten Bloemen en planten

Samenwerking Griffioen en IVN voor meer inheemse planten

Natuurinclusief bouwen 15 november 2022

Vaste plantenkweker Griffioen, wilde bloemenzaden leverancier Cruydt-Hoeck en IVN Natuureducatie zijn een samenwerking aangegaan rond de introductie van het nieuwe assortiment Wild & Inheems vaste planten. Dit assortiment bestaat enkel uit wilde, inheemse planten die van nature in Nederland thuishoren. Doel van deze samenwerking is om de waarde van inheemse planten voor de Nederlandse biodiversiteit onder de aandacht te brengen bij de consument.

Het belang van inheemse planten

Inheemse planten horen van nature thuis in Nederland en zijn op eigen kracht, dus zonder menselijk ingrijpen, naar Nederland gekomen. Deze planten zijn beter aangepast aan het Nederlandse klimaat,  beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten.

Jammer genoeg zien we in Nederland steeds minder inheemse plantensoorten; natuurgebieden zijn schaars en boerenland bestaat hoofdzakelijk uit eentonige grasvelden. Ook in tuinen en parken wordt maar weinig gebruik gemaakt van inheemse planten. Terwijl ze daarvoor juist heel erg geschikt zijn. Belangrijk dus om te zorgen dat er meer inheems plantgoed wordt geplant.

Jasper Helmantel van Cruydt-Hoeck: ‘Voor ons is dit een mooie manier om het verhaal van wilde planten en hun bijdrage aan de biodiversiteit te introduceren bij een breder publiek. Veel wilde planten zijn verdwenen uit ons landschap, waardoor onder meer insecten en vogels het moeilijk hebben. We hebben biodiversiteit nodig. Door de soortenrijkdom te vergroten neemt de veerkracht van ecosystemen weer toe. Inheemse planten spelen daar een grote rol in. Hoe meer mensen we dit verhaal kunnen vertellen, hoe beter. We zijn daarom echt enthousiast over deze pilot en de eerste resultaten zijn heel goed.’

Wild & Inheems

Project Heuvelrugtuinen

Een mooi voorbeeld waar het assortiment Wild & Inheems al is ingezet, is in het project ‘Heuvelrugtuinen’. Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Bewoners in en rond het Nationaal Park worden gestimuleerd hun tuin te vergroenen en daarbij gebruik te maken van de wilde inheemse planten.

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie en wordt inmiddels in meerdere gemeenten rondom het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug uitgevoerd.  Voor meer informatie over dit project en de tuincentra die het assortiment verkopen zie: www.jouwheuvelrugtuin.nl

Klik voor een overzicht van de tuincentra waar Wild & Inheems momenteel te koop is.

Ontdek meer over

Deel deze pagina