Het programma Natuurinclusief Bouwen na een jaar Klimaat en duurzaamheid

Het programma Natuurinclusief Bouwen na een jaar

Natuurinclusief bouwen 15 november 2022

Het programma Natuurinclusief Bouwen loopt nu ongeveer een jaar. Tijd om programmamanager Elies Arps aan het woord te laten over het waarom van dit programma, de eerste resultaten en de toekomst.

‘Er is een ommezwaai nodig waarbij men zich realiseert dat natuurinclusief bouwen niet alleen geld kost, maar juist ook veel oplevert’.

IVN Natuureducatie bestaat al tientallen jaren en is een bekende organisatie als het gaat om natuureducatie voor zowel jongeren als volwassenen. Om inwoners van Nederland de natuur te laten beleven zijn er verschillende thema’s waaronder Natuur in de buurt. Binnen dat thema is Natuurinclusief bouwen een relatief nieuw onderwerp. Waarom is IVN hiermee aan de slag gegaan?

Portret Elies Arps Natuurinclusief bouwen

Niet alleen technische oplossingen, maar ook beleving en betrokkenheid

Elies: ‘We merkten dat er wel al aandacht was voor natuurinclusief bouwen, maar dan ging het vooral om technische oplossingen zoals inbouwkasten voor broedende vogels of voor vleermuizen. Vanuit IVN voegen wij daar een extra dimensie aan toe: de natuurbeleving van mensen. Wij willen mensen, bewoners en werknemers, betrekken bij de natuur in hun woon- en werkomgeving en dat geldt ook voor nieuw- en verbouwprojecten.’

Bestaande producten fijnslijpen

Elies gaat verder: ‘We zijn met een flink aantal partijen om de tafel gegaan om te kijken wat onze toegevoegde waarde kan zijn. Al snel kwamen we tot de conclusie dat wij al veel projecten en producten hebben die we kunnen inzetten bij het vergroenen van nieuw- en verbouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan het Tiny Forest. Dit succesvolle product is aangepast zodat het ook toepasbaar wordt op een bedrijventerrein.  Zo ontstond het Tiny Forest voor bedrijven.’

Wonen en werken

Bij het ontwikkelen van het programma heeft IVN gekeken naar welke partijen behoefte hebben aan onze inzet en producten. En ook naar waar de meeste winst qua vergroening en het betrekken van mensen te behalen was. Daar kwamen twee doelgroepen uit: projectontwikkelaars en gemeenten voor natuurinclusief wonen en bedrijven voor natuurinclusief werken. Elies: ‘De oplossingen voor vergroening zijn verschillend en de behoeftes van de mensen die het gebruiken ook. Thuis heb je nu eenmaal andere wensen dan op je werk.’

Een gratis Tuiny Forest bij aankoop huis

Ondertussen zijn er verschillende projecten gestart op het gebied van natuurinclusief wonen. Zo krijgen kopers van een nieuwbouwwoning in een project in Arnhem van de projectontwikkelaar een Tuiny Forest (een minibosje van 6m2) en een workshop Natuurlijk Tuinieren aangeboden.

Dit bosje is een feest voor allerlei dieren, helpt tegen de hittestress en zorgt voor een goede waterafvoer in de tuin. Een slimme manier om de tegeltuinen gedag te zeggen en inwoners te laten zien wat voor voordelen een groene tuin heeft.

‘Projectontwikkelaars hebben hier ook profijt van’, vertelt Elies. ‘Gemeenten en waterschappen vragen om klimaatadaptieve nieuwbouw. Meer vergroening zorgt dat ze makkelijker aan die eisen voldoen. ‘

Ook natuurinclusief werken zit in de lift. Ondertussen is er bij Lister Buildings in Weert een parkeerplaats beplant met bomen en is Leadax gestart met de aanleg van een Tiny Forest, een bloemenweide en een buitenwerkplek op het bedrijventerrein in Wapenveld.

‘Mijn droom is dat bij nieuw- en verbouwprojecten groen vanzelfsprekend wordt’.

Nationaal Groeifonds

Samen met verschillende partners zijn we op dit moment bezig met een aanvraag bij het Nationaal Groeifonds voor het ontwikkelen van toekomstbestendige, groenblauwe (water en vegetatie, red.) bedrijventerreinen.

Elies: ‘We zien echt een enorme potentie voor groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen. Er zijn ruim 4.000 bedrijventerreinen in Nederland met een totale oppervlakte van 110 duizend hectare. Dat is meer dan eenzesde van het totale bebouwde gebied in ons land! En maar liefst 30% van de werknemers in Nederland werkt op zo’n nu nog versteend en grijs bedrijventerrein. Met het vergroenen van deze terreinen willen we bijdragen aan duurzame economische groei en aan gelukkige en gezonde werknemers.’

Niet alleen denken vanuit kosten

Elies ziet dat de kosten opdrachtgevers soms nog afschrikt. ‘Er is een ommezwaai nodig waarbij men zich realiseert dat natuurinclusief bouwen niet alleen geld kost, maar juist ook veel oplevert. Denk aan een betere afwatering in woonwijken of op bedrijventerreinen, waardoor de kans op een overstromingen kleiner wordt. Maar ook aan een daling van energiekosten, omdat groene daken beter isoleren. Of minder zorgkosten en ziekteverzuim, omdat je bewoners en medewerkers zich in een groene omgeving vitaler en gezonder voelen. En daar komt de stijging in vastgoedwaarde nog bij.

Mijn droom is dat bij nieuw- en verbouwprojecten groen vanzelfsprekend wordt. Zo kunnen we aantrekkelijke steden en dorpen creëren, die voor alle gebruikers een prettige leefomgeving zijn.

Ontdek meer over

Deel deze pagina