Een Tiny Forest op een bedrijventerrein: 9 maanden later Bomen en struiken

Een Tiny Forest op een bedrijventerrein: 9 maanden later

Natuurinclusief bouwen 15 november 2022

Vorig jaar april legde bedrijf Lister Buildings samen met IVN en een hovenier een Tiny Forest aan op een deel van hun parkeerterrein. Hoe staat het er nu bij en hoe bevalt het hebben van een eigen minibos?

“Het bos is nu denk ik zo’n anderhalve meter hoog”, vertelt Joris Boers, partner van Lister Buildings uit Weert. “Echt bijzonder hoe snel het groeit. Samen met Daan Bleichrodt van IVN en een hovenier hebben we een plan gemaakt om een deel van ons parkeerterrein te vergroenen. We hebben in totaal 380 inheemse boompjes geplant die van nature hier in de Kempen voorkomen.”

Klimaatpositief bouwen

Lister Buildings houdt zich bezig met het ontwikkelen, realiseren en beheren van huurwoningen, zowel in de particuliere als sociale sector. Joris: “We vinden duurzaamheid belangrijk en bouwen zoveel mogelijk met hout en andere hernieuwbare materialen. Ook proberen we de biodiversiteit in de omgeving van de woningen te bevorderen. Onze missie is niet om klimaatneutraal te bouwen maar klimaatpositief. Zo kwamen we bij de Tiny Forests van IVN uit, een efficiënte manier om op een grijs stuk grond een stukje groen toe te voegen.”

Voorbeeld voor andere bedrijven

De aanleg van het Tiny Forest is een testcase voor het bedrijf. “Het concept heeft zichzelf natuurlijk al bewezen en we zijn benieuwd hoe het ons bevalt. Het voelde niet goed om zo met duurzaamheid bezig te zijn en dan zelf een grote fabriekshal te hebben voor onze productie met vooral omliggende bestrating en parkeerplaatsen. We hadden lang niet alle parkeerplaatsen nodig, dus een Tiny Forest aanleggen leek ons een mooi statement. We willen een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. Heb je geen plek op je eigen terrein, dan kun je jouw activiteiten ook op een andere plek compenseren met de aanleg van groen.”

Aanwinst voor bedrijf

En hoe bevalt het minibos op eigen terrein? “Mijn collega’s stappen nu zo vanuit hun kantoor hun eigen minibos in. We hebben een paar zitplekken in het bosje waar zeker in de zomer veel gebruik van werd gemaakt door de collega’s die nog wel naar kantoor kwamen in coronatijd. Ze vinden het fantastisch. Helemaal toen er regelmatig een haas te zien was. We hebben er nauwelijks onderhoud aan. Juist omdat we het met rust laten ontstaat er kruisbestuiving tussen soorten en groeit het bosje sneller dicht. Het is een enorme aanwinst voor ons bedrijf. Het is commercieel gezien overigens ook positief voor ons. Het maakt ons verhaal compleet.”

Ik ben verbaasd over hoe snel het de hoogte in groeit en dichtgroeit en dat terwijl we er nauwelijks onderhoud aan hebben. Echt een enorme aanwinst voor ons bedrijf.”

Tiny Forest voor bedrijven bij Lister Buildings

Banken en gemeenten zijn om

Ook bezoekers zijn enthousiast vertelt Joris: “Als we een presentatie hebben over onze werkzaamheden nemen we standaard de aanleg van het Tiny Forest mee. Naast de aanleg op ons eigen terrein planten we voor elk woonproject een minibos aan zo dicht mogelijk bij de bouwplek. We delen dit concept momenteel ook met banken en die zijn laaiend enthousiast. Iedereen heeft ondertussen wel door dat we iets moeten doen om de biodiversiteit te verbeteren. Ook banken realiseren zich dat een groot deel van de gelden afhankelijk is van een goede biodiversiteit. Minder insecten betekent minder bestuiving en minder productiviteit in sommige sectoren. Gemeenten stellen ook steeds vaker eisen op dit vlak. Dus concurrenten zullen mee moeten in deze ontwikkeling en dat is alleen maar goed.”

Denken vanuit dieren en planten

Volgens Joris is het belangrijk om ook de buurt te betrekken bij het vergroenen door middel van aanleg, onderhoud en educatie. “Ik vind het belangrijk dat de jeugd leert om beter met de natuur om te gaan. Dat ze er meer liefde voor voelen dan, met alle respect, onze ouders en voorouders. Vergroenen is niet dé oplossing voor alle problemen, maar levert wel een belangrijke bijdrage. Het wordt tijd dat we niet vanuit de mens denken, maar vanuit dieren en planten.”

Meer weten over Natuurinclusief bouwen

Meer weten over Tiny Forest voor Bedrijven

Ontdek meer over

Deel deze pagina