Lekker vies worden mag op ModderDag Overig

Lekker vies worden mag op ModderDag

Modderdag 15 november 2022

Zo’n vijfduizend kinderdagverblijven, bso’s, basisscholen en openbare locaties in Nederland vieren dinsdag 29 juni weer ModderDag. 160.000 kinderen mogen die dag naar hartenlust met modder spelen en lekker vies worden dus! Iets wat hard nodig is in een tijd dat het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt achteruit holt en het schermgebruik alleen maar toeneemt.

‘Die trend moet een halt worden toegeroepen,’ stelt projectleider Marc Veekamp van IVN Natuureducatie, die zeer tevreden is met de verdubbeling van het aantal locaties ten opzichte van vorig jaar, toen zo’n 2500 locaties meededen.  ‘Buitenspelen, heerlijk in de natuur, is in allerlei opzichten gezond: goed voor de motoriek, tegen overgewicht, maar ook in sociaal-emotioneel opzicht. Kinderen worden er echt gelukkiger van.’

Met ModderDag wil IVN het belang van vrij spelen in de natuur hoger op de agenda krijgen. Dat kan spelen zijn in een bos of park zijn, maar ook gewoon op een groen speelplein. Natuurlijke speelplekken zorgen voor ander, actiever speelgedrag. Steeds meer studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. Desondanks spelen kinderen van nu zes keer minder buiten dan hun ouders of grootouders deden. Slechts 14 procent van de kinderen in Nederland tussen de 6 en 12 jaar speelt dagelijks buiten. Meer dan de helft speelt vaker binnen dan buiten en drie op de tien kinderen speelt (bijna) nooit of slechts één keer per week buiten.

Ook voor thuis

Sinds 2016 wordt ModderDag georganiseerd door IVN Natuureducatie. Een moddermasker opdoen moddertaartjes bakken of gewoon lekker in de modder spelen, het kan die dag allemaal. ‘Wij vinden het belangrijk om het buitenspelen te promoten, maar ook juist dat kinderen vies mogen worden. Modder zet eigenlijk automatisch aan tot vrij spel. Alleen al een plas water en een hoop zand leidt tot enorm veel speelplezier bij kinderen. Ze bedenken vaak snel hun eigen spelletjes, het spelen met modder stimuleert hun fantasie ,’  licht Veekamp toe. ‘Veel ouders van nu leveren hun kinderen in mooie kleertjes af bij de opvang of op school en willen niet dat ze vies worden. Geen vuile kleding of zand in de haren, want dat levert allemaal gedoe op. Daar moeten we vanaf: vies worden is gezond.’ IVN roept daarom alle ouders op om ModderDag te omarmen en ook thuis hun kinderen lekker hun gang te laten gaan.  Dit overigens niet alleen op 29 juni, maar het hele jaar door.

International Mud Day

International ‘Mud Day’ is ontstaan in Nepal en Australië met de achterliggende gedachte dat kinderen meer in aanraking moesten komen met de natuur. Inmiddels wordt deze dag ieder jaar op 29 juni in onder andere Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gevierd. In Nederland werd ModderDag voor het eerst in 2013 georganiseerd.

Meer weten over Modderdag

Ontdek meer over

Deel deze pagina