FAQ - Deelnemen

Voor wie is ModderDag?

ModderDag is vooral gericht op kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in de kinderopvang en in het basisonderwijs. Maar natuurlijk kan iedereen die dat wil ModderDag organiseren: recreatiebedrijven, campings, natuur- en milieucentra, IVN-afdelingen, bezoekerscentra, ROC’s en waterschappen. In de ModderDag activiteitenbladen die je ontvangt na aanmelding, vind je tips en inspiratie voor modderactiviteiten voor kinderen van 0-12 jaar.

Waar moet mijn locatie aan voldoen?

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan deelname van een locatie. Ook op een stenig plein kun je met een paar emmers water en zand al ModderDag vieren. Het is ook mogelijk om samenwerking te zoeken met andere locaties, het lokale natuur- en milieucentrum in de buurt, of een natuurspeeltuin en daar ModderDag te organiseren.

Wat kan ik doen met ModderDag?

Spelen met modder spreekt al snel tot de verbeelding bij kinderen, dit maakt dat je in basis vrij weinig nodig hebt om een leuke activiteit te organiseren met ModderDag. Met veilig zand en water kom je al heel ver! Uiteraard kan je ook kiezen om ModderActiviteiten te organiseren zoals: Modderbadje, ModderGrabbelen, lopen over een Blotenvoetenpad, zandtaartjes bakken in een ModderKeuken of een echt potje ModderVoetbal! Na aanmelding ontvang je vanuit IVN ondersteunend materiaal waarin voor verschillende leeftijden voorbeeldactiviteiten staan uitgewerkt.

Wat kost ModderDag?

Aanmelden voor ModderDag is kosteloos. De kosten voor het organiseren van ModderDag, het aanschaffen van materialen of het maken van PR-materialen zijn voor eigen rekening van jullie locatie.

Hoe kan ik duurzaam deelnemen aan ModderDag?

ModderDag is een erg leuk event en water speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe ga je nu om met duurzaamheid en spaarzaam omgaan met water (zeker bij warm weer)?

Om ModderDag duurzamer te maken kan je werken met opgevangen regenwater in plaats van drinkwater voor je activiteiten. Dit is ook handig voor het bewateren van je tuin. Je kan dit doen door het plaatsen van één of meerdere regentonnen op je locatie. Voor activiteiten voor de allerkleinste kinderen kan je er ook voor kiezen kraanwater te gebruiken als er nog veel risico is dat zij het binnenkrijgen. In een extreem warme periode kan je ook overwegen te kiezen voor ModderActiviteiten die in verhouding weinig water gebruiken. In het algemeen zijn de activiteiten die niet een groot bad of veld met modder vragen wat waterzuiniger. Denk bijvoorbeeld aan ModderPaint, ModderGrabbelen of het Blote voetenpad. Op basis van onze activiteitenbladen kan je dit zelf inschatten en inspiratie opdoen. Je kan ook gebruik maken van bestaand water (een slootje of poel) in de natuur. ModderDag laat kinderen ervaren wat de lol is modder en het belang van water hierbij. Dit kan een mooie koppeling vormen naar gespreken over duurzaamheid.