Schenk een kerstcadeau aan kinderen in de opvang

Schenk een kerstcadeau aan kinderen in de opvang

Huisje Boompje Beestje 15 november 2022

De kerst is een tijd van samen zijn, familie en gezelligheid rondom de kerstboom. Helaas hebben niet alle kinderen in Nederland een warm en fijn huis. Elk jaar komen ongeveer 8.000 kinderen in Nederland buiten hun schuld in de vrouwen- en maatschappelijke opvang terecht. Ze zijn slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing of huiselijk geweld en komen terecht in een omgeving die meestal niet ingericht is voor kinderen. Weg van hun school, vriendjes, huisdier en vertrouwde omgeving.

Spelen, natuur en dieren hebben een bewezen positief effect op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Het vermindert stress en maakt dat ze beter kunnen omgaan met hun problemen. Vanuit het project Huisje Boompje Beestje zet IVN zich in het welzijn van kinderen in de opvang te vergroten door natuur dichterbij te brengen. Dat doen we o.a. door locaties groener te maken of kinderen in contact te brengen met natuur door allerlei groene activiteiten samen met vrijwilligers.

Help ons mee!

Het versieren van de kerstboom geeft een boost in de donkere dagen rond kerst. Dat fijne gevoel dat het neerzetten van één boom al kan geven gunnen wij kinderen die weg zijn uit hun vertrouwde omgeving ook. Wij willen kinderen van een opvanglocatie deze kerst daarom een extraatje geven: een Voedselbosje met wel 30 soorten bomen waar ze het hele jaar van kunnen genieten, ook rondom hun nieuwe huis.

Door het aanleggen van een Voedselbosje op een opvanglocatie geven wij de kinderen een nieuwe plek om naar buiten te gaan en de natuur te beleven. Ze kunnen met hun zintuigen nieuwe ervaringen opdoen en even afleiding zoeken. Daarnaast laat een Voedselbosje kinderen genieten van lokaal en gezond voedsel dichtbij. Want, hoe leuk is het om zelf fruit van bomen te plukken of kruiden te plukken voor de maaltijd van de dag? Een stukje extra natuur zorgt voor ontspanning en plezier voor deze kinderen. Hiervoor streven we naar een bedrag van € 7.400.

Voor dit bedrag krijgen kinderen in de opvang:

  • De aanleg van een Voedselbosje van 30m2 met vaste planten
  • Voedselbosje met wel 30 verschillende soorten eetbare bomen en/of struiken
  • Een voedselbosjesprogramma waarin we samen met de kinderen de volgende bijzondere momenten beleven:
    • Leren over een Voedselbosje in een introductielesje
    • Plantdag: zelf een Voedselbosje aanleggen en naambordjes maken voor de planten
    • Groei en proefdag: hoe maak je wat lekkers met de producten in het Voedselbosje?
  • Materialen om nog meer van het Voedselbosje te kunnen leren of genieten

Ja, ik wil doneren

Deel deze pagina