Veelgestelde vragen

Wat is Hartje Winter, Voor wie is Hartje Winter, Hoe meld ik me aan voor Hartje Winter, Waar kan ik materialen vinden voor Hartje Winter? Het antwoord op deze en alle andere vragen over Hartje Winter lees je hier op deze pagina.

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. De IVN Servicedesk is tijdens kantooruren bereikbaar via (020) – 622 81 15 of stuur een e-mail naar info@ivn.nl.

Veelgestelde vragen

Wat is Hartje Winter?

Hartje Winter is een campagne ontwikkeld door IVN Natuureducatie en Humankind Kinderopvang en ontwikkeling. We bieden gratis winterse buitenactiviteiten voor kinderen in de leeftijd van 2 – 12 jaar. Hiermee stimuleren we kinderopvanglocaties ook tijdens de koudste periode van het jaar met de kinderen buiten te spelen.

Wanneer is Hartje Winter?

De landelijke campagne Hartje Winter 2023 start na de kerstvakantie op maandag 9 januari 2022 en loopt tot en met vrijdag 27 januari 2023.

Waarom is Hartje Winter belangrijk?

Het is wetenschappelijk bewezen dat buitenspelen in het groen goed is voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. Dit geldt niet alleen bij mooi weer maar het hele jaar door. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spierontwikkeling en het immuunsysteem.

Voor wie is Hartje Winter?

Hartje Winter is gericht op kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar in de kinderopvang. Alle kinderopvanglocaties in Nederland en daarbuiten, die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vinden, kunnen meedoen aan Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen.

IVN Natuureducatie en Humankind Kinderopvang zijn maatschappelijke organisaties die alle kinderen in Nederland meer natuur en meer buiten gunnen. Daarom bieden wij de campagne Hartje Winter sinds 2021 aan voor de hele kinderopvang sector.

Moet ik mijn locatie(s) aanmelden?

Alle locaties die nog niet eerder hebben meegedaan met Hartje Winter moeten zich aanmelden om de gratis winterse buitenactiviteiten en andere materialen te ontvangen. Locaties kunnen zich tot en met 31 december 2022 aanmelden voor Hartje Winter 2023. Op de website plaatsen we een overzichtskaart met daarop per provincie het aantal deelnemende locaties weergegeven. Op deze manier laten we de impact van deze campagne zien. We hopen dat veel kinderen deze winter lekker buiten gaan spelen!

Moet iedere locatie zich apart aanmelden?

Ja, als je met meerdere locaties wil deelnemen, moet iedere locatie zich apart aanmelden. Zo kunnen we alle locaties goed informeren en voorzien van materialen en belangrijke informatie in de aanloop naar Hartje Winter.

Ik heb meegedaan met Hartje Winter 2022, moet ik mij dan weer opnieuw opgeven?

Nee, locaties die hebben deelgenomen aan Hartje Winter 2022 doen automatisch mee met Hartje Winter 2023 en hoeven zich niet opnieuw aan te melden.

Waar kan ik mijn locatie(s) aanmelden?

Je kunt jouw locatie(s) via onderstaande aanmeldbutton tot en met 31 december 2022 aanmelden voor Hartje Winter 2023.

Meld hier jouw locaties aan voor Hartje Winter 2023

Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor Hartje Winter 2023?

Je kunt jouw locatie(s) tot en met 31 december 2022 aanmelden voor Hartje Winter 2023.

Welke Hartje Winter materialen ontvang ik?

Deelnemende locaties ontvangen na aanmelding een e-mail met daarin een link naar de  te downloaden Hartje Winter buitenactiviteiten en andere materialen. Je ontvangt de volgende materialen:

  • Poster
  • Campagnebeeld
  • Activiteitenbladen voor kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar
  • Doe-boekje voor KDV
  • Doe-boekje voor BSO
  • Voorbeeld persbericht
  • Voorbeeld tekst voor op de website
  • Voorbeeld tekst voor aan ouders
  • Kortingscode voor de IVN webwinkel
Ontvang ik een fysiek pakket met Hartje Winter materialen?

Nee, er worden geen fysieke pakketten naar de locaties verstuurd. De materialen zijn alleen digitaal te downloaden.

Wat kost meedoen aan Hartje Winter?

Aanmelden voor Hartje Winter is kosteloos. De kosten voor het aanschaffen of drukken van materialen of het maken van PR-materialen zijn voor eigen rekening van jullie locatie.

Wie doen mee aan Hartje Winter?

Alle kinderopvanglocaties in Nederland en daarbuiten, die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vinden, kunnen meedoen aan Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen.

Verschijnt mijn locatie op de overzichtskaart?

Nee. Op de overzichtskaart worden per provincie alleen het aantal deelnemende locaties weergegeven. Er worden geen individuele locatiegegevens op de kaart vermeld. Met de overzichtskaart laten we de landelijke impact van Hartje Winter zien.

Waar moet mijn locatie aan voldoen?

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan deelname van een locatie. We willen zoveel mogelijk kinderopvanglocaties stimuleren ook in de winter met de kinderen naar buiten te gaan.

Waar bestel ik Hartje Winter materialen?

Naast de digitale Hartje Winter materialen kan je terecht in de IVN Webwinkel. Daar bestel je alle materialen voor natuureducatie binnen en buiten. Van onderwijsmateriaal tot natuurboeken en van ontdekkisten tot schepjes. Ga naar winkel.ivn.nl. Je kan ook contact leggen met een lokaal NME centrum.

Hoe kom ik aan PR-materiaal?

Na aanmelding via de Hartje Winter campagnewebsite, ontvang je automatisch een bevestigingsmail met daarin de link naar de te downloaden Hartje Winter materialen. Hierin vind je onder meer een voorbeeld persbericht om naar lokale media te sturen en voorbeeldberichten voor jouw website, nieuwsbrief en social media. Het enige wat je hoeft te doen, is de berichten aanpassen aan jouw situatie en locatie.

Hoe kom ik aan beeldmateriaal?

IVN Natuureducatie stelt het Hartje Winter campagnebeeld beschikbaar dat je kunt gebruiken.

Waar kan ik terecht met persvragen?

Voor persvragen over Hartje Winter kun je contact opnemen met via pers@ivn.nl. Let op! Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld voor journalisten en redacties.