Natuurkr8 geeft kinderen superpower. Ook in de winter!

Natuurkr8 geeft kinderen superpower. Ook in de winter!

Hartje Winter 20 december 2022

Hartje Winter maakt deel uit van Natuurkr8: het samenwerkingsverband tussen Humankind en IVN Natuureducatie. Natuurkr8 heeft als doel kinderen liefde voor de natuur mee te geven. Als je kinderen onderdompelt in de natuur, geef je ze natuurkracht. En natuurkracht is superkracht! Het maakt kinderen gezonder, zorgt voor een betere concentratie, bevordert de creativiteit en voedt liefde voor de natuur en dus voor de wereld.

Waarom is buitenspelen in de winter belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

  1. Dikke winterjas, muts, zachte sjaal en misschien wel wanten: winterse buitenavonturen vragen net iets meer voorbereiding dan buitenspelen in de lente, zomer of herfst. Vooral als het vriest of sneeuwt. Maar met dat beetje extra is het buitenleven in de winter zeker zo verrassend, leuk en goed voor kinderen als tijdens de warmere seizoenen.
  2. Frisse lucht en bewegen versterken het immuunsysteem. Bovendien overleven ziektekiemen buiten minder goed dan binnen.
  3. Juist in de winter hebben we zon nodig voor de aanmaak van vitamine D. En dat is goed voor je gezondheid. Vitamine D sterkt botten en tanden en is belangrijk voor de spiersterkte en het immuunsysteem. Ook heeft vitamine D invloed op het humeur. Vitamine D halen we nauwelijks uit voeding, maar vooral uit zonlicht. Ook in de winter. Dus koud of niet, lekker in het zonnetje buitenspelen is altijd een goed idee.
  4. Met lekker warme en waterproof kleding is buitenspelen nooit een probleem. Laagjes tegen de kou en regenkleding als het regent of sneeuwt werken prima. Zo komen kinderen altijd buiten en in contact met de natuur, krijgen ze extra zuurstof en hebben ze ruimte om te bewegen.
  5. Buiten ontdekken, ravotten én vies worden is leerzaam. Buiten valt nu eenmaal een andere wereld te ontdekken dan binnen.
  6. Buitenspelen in de winter daagt kinderen op een andere manier uit. Dit komt doordat sneeuw en ijs vragen om een andere benadering van ruimte, diepte, afstand en snelheid. Zo ontwikkelen kinderen hun ruimtelijk inzicht en leren ze wisselende omstandigheden beter inschatten. 
  7. Schaatsen, sleeën of sneeuwballen gooien zijn super goed voor de spieropbouw en conditie van kinderen. Echte winterse activiteiten zijn fysiek zwaarder dan spelletjes in andere jaargetijden.
  8. De schommel kan niet worden gebruikt, omdat hij bevroren is. Ook voetballen is geen optie als het heeft gesneeuwd, of glad is. Er moeten dus andere dingen worden bedacht. Dit prikkelt fantasie en creativiteit tijdens buitenspelen in de winter.
  9. Schooltijd vraagt behalve concentratie ook om langdurig stilzitten waardoor kinderen rusteloos worden. Buitenspelen zorgt letterlijk voor ruimte om te bewegen, waardoor (met name beweeglijke kinderen) hun hoofd leegmaken en fysieke energie kwijtraken. Dit zorgt voor ontspanning, zodat het daarna gemakkelijker is om weer volop concentratie op te brengen.
  10. Buitenspelen in het groen is goed voor de motoriek, concentratie en gezondheid. In de wintermaanden wordt ruim vijftig procent minder buiten gespeeld dan in de zomer. Bijna de helft van de kinderen is in de wintermaanden amper 5 uur per week buiten te vinden [1].
  11. En natuurlijk staat verwondering in de winterse natuur centraal. Dit geeft aanleiding tot vragen. En die leiden weer tot onderzoek. Buitenspelen in het winterseizoen zorgt voor nieuwe ervaringen, die invloed hebben op de creatieve, motorische, sociale, zintuigelijke en cognitieve ontwikkeling.
  • Waar blijven dieren als het koud is?
  • Houden alle dieren een winterslaap?
  • Hoe komt het dat water verandert in ijs?
  • Wat is sneeuw en hoe ontstaat ijzel? Kijk, ik kan vormen maken van sneeuw! Samen een sneeuwpop/iglo/ sneeuwpaard maken. Iets kunnen creëren en samen iets maken geeft plezier. Maar ook teleurstelling, als de creatie smelt…  Kinderen leren bijvoorbeeld de eigenschappen van sneeuw kennen en tegelijkertijd omgaan met teleurstellingen.
  • De verwondering over de verandering van water in ijs. Prachtige ijsbloemen ontdekken in de dunne laag van ijs op een vijver, op de bladeren, of op plasjes water op het plein. Ze leren de kracht van ijs kennen. Dat je erop kan staan, waardoor je kan schaatsen. In de sneeuw een ijs-glijbaantje maken, maar liever niet voor de deur.
  • Sporen zoeken in de sneeuw. Hé, wie heeft hier gelopen?
  • Welke vogels overwinteren hier? Welke gaan op reis? En waar naartoe?
  • Schoonheid ervaren. Wat mooi, sneeuw op de takken.
  • Krakende bladeren onder je voeten, ervaren hoe anders het geluid klinkt in de winter.
  • Doordat de takken van de bomen kaal zijn, kan je veel verder kijken.
  • Waarom zijn de schaduwen langer?

Kinderen  verwonderen zich door ontdekkingen te doen en te experimenteren, want eigen ontdekkingen worden beter onthouden.

Enne… er is vooral heel veel plezier te beleven tijdens buitenspelen. Dat geldt zeker voor de winter. We hopen op heel veel sneeuw!

Bronvermelding

1. Buitenspelen 2020 | Mulier Instituut

Deel deze pagina