kind hartje winter Gezondheid

Humankind en IVN Natuureducatie lanceren Natuurkr8

Hartje Winter 29 november 2022

Humankindkinderopvang en -ontwikkeling en IVN Natuureducatie slaan de handen ineen om de liefde voor de natuur in kinderen te laten groeien. Onder de naam Natuurkr8 wordt hun gezamenlijke missie werkelijkheid: de kinderen van nu worden onze toekomstige natuurbeschermers. Pedagogisch medewerkers worden geïnspireerd met natuureducatie en -activiteiten, er komen drie voorbeeld natuurlocaties en ouders, scholen en verenigingen worden betrokken. De komende drie jaar gaan ze stapsgewijs aan de slag. De 25.000 kinderen van Humankind zijn het startpunt.

Goed voor de ontwikkeling

Kinderen die veel buitenspelen zijn gezonder, gelukkiger en creatiever. Door kinderen onder te dompelen in de natuur, krijgen ze natuurkracht. Daarom starten Humankind en IVN met Natuurkr8. “Buiten spelen en contact met de natuur is erg belangrijk voor de sensomotorische, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. En andersom heeft de natuur kinderen ook hard nodig. Wanneer kinderen een band hebben met de natuur helpen ze haar te beschermen en herstellen,” zegt Leonie Heutz, manager Pedagogiek en Kwaliteit van Humankind. “Door kinderen onder te dompelen in de natuur, geven wij ze natuurkracht.”

Wat is Natuurkr8?

Wat is die natuurkracht precies? “Dat is jezelf ontdekken in de natuur,” zegt Jelle de Jong, directeur IVN Natuureducatie. “Bijvoorbeeld in de snelheid van een konijn of de sprongen van een kikker. Het kietelen van gras onder je voeten, de wind in je haren. Voelen hoe sneeuw smelt in je handen. De verbinding voelen met de natuur, je onderdeel voelen van het grotere geheel, dat is natuurkracht. En natuurkracht geeft superkracht.” Door kinderen buiten te laten spelen ontwikkelen ze natuurkracht. We willen kinderen de natuur laten ontdekken, zodat zij zich steeds opnieuw kunnen verwonderen. En opgroeien tot betrokken, verantwoordelijke volwassenen, met respect voor mens en natuur. We schrijven Natuurkr8 bewust met een lemniscaat. Het teken voor beweging, oneindigheid en kracht. Omdat natuurkracht échte superkracht is.”

Daadkracht: landelijk buitenspeelprogramma

Sinds 2013 werken Humankind en IVN samen aan prachtige initiatieven voor kinderen. Speels en educatief. Natuurkr8 verbindt structurele campagnes zoals ModderDag, Hartje Winter en Nederland Zoemt. “Liefde voor onze wereld en de natuur begint bij het jonge kind,” zegt Leonie Heutz. Samen zorgen we ervoor dat jonge kinderen de natuur ervaren. Dat past bij onze pedagogische visie en maatschappelijke verantwoordelijkheid, die tot uiting komt in onze focus op thema’s zoals groen & duurzaam én gezond & bewegen.” Van 4 – 29 januari 2021 vindt het eerste onderdeel van Natuurkr8 plaats: Hartje Winter. Hartje Winter is een landelijk buitenspeelprogramma dat gezamenlijk ontwikkeld is speciaal voor de kinderopvang.

Hartje winter: gratis voor alle kinderen

Buitenspelen is het hele jaar door belangrijk en gezond, ook in de winter. Alle kinderopvanglocaties in Nederland kunnen zich tot 23 december gratis aanmelden via ivn.nl/hartje-winter. Ze ontvangen dan leuke winterse activiteiten en natuurweetjes voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar.

Ontdek meer over

Deel deze pagina