

‘Het telt echt op als we samen gaan vergroenen’
Verslag Conferentie Groen Werkt Beter 5 april 2022
Werkplekken vol planten, kantoren met groene gevels en daken, bedrijventerreinen met bijenplanten en groene wandelroutes, vaker buitenwerken; steeds meer bedrijven zien het belang in van natuur voor hun werknemers. Tijdens de Conferentie Groen Werkt Beter op 5 april 2022 deden deelnemers inspiratie, kennis en praktische tools op om zelf aan de slag te gaan met vergroening op en rond de werkplek. Dat is niet alleen goed voor de aarde en de medewerkers, maar het is financieel ook nog eens de moeite waard: ‘Vergroening betaalt zich binnen een jaar weer terug’, aldus onderzoeksjournalist Mark Mieras.
Goede mensen die de goede dingen doen, dat is wat we nodig hebben volgens Ruud Veltenaar. De filosoof trapt de conferentie af en houdt de deelnemers meteen een spiegel voor: ‘We kijken vaak naar anderen als het gaat om verduurzaming; de overheid, aandeelhouders. Maar wat kan je zelf doen? Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het laatst iets gekocht dat je niet nodig hebt?’ Zijn conclusie is dat we onszelf opnieuw moeten verbinden met de natuur, onszelf én elkaar. De economie zou dienstbaar moeten worden aan de mens. ‘We moeten organisaties inzetten als hefboom om de wereld een stukje verder te helpen’, aldus Veltenaar. Dat betekent dat duurzaamheid geen projectje moet zijn binnen je bedrijf, maar dat het in je DNA moet zitten. ‘Er is niets leuker dan geld verdienen terwijl je iets goed doet voor de wereld.’
Natuur als feest van variatie
Investeren in groen is de moeite waard, het betaalt zich binnen een jaar weer terug, vertelt Mark Mieras, onderzoeksjournalist en schrijver van de whitepaper Wat Natuur voor je doet. Een natuurlijke omgeving draagt bij aan de vitaliteit, productiviteit, tevredenheid en gezondheid van medewerkers. Een korte lunchwandeling kan er al voor zorgen dat stress afneemt en aandacht toeneemt. Zelfs uitzicht op een groen dak of kijken naar een natuurfoto heeft al effect. Natuur maakt je ook creatief, vervolgt Mieras: ‘Natuur is een groot feest aan variatie, naar groen kijken brengt onze hersenen in een toestand waarin we dingen anders willen doen; variëren en improviseren.’ En die manier van denken is precies wat we nodig hebben om stappen te maken met de vergroening.
Werken in de buitenlucht
Na de lezingen van Ruud Veltenaar en Mark Mieras kunnenen deelnemers kiezen uit zeven workshops. Zoals een workshop Natuurinclusief werken van Ruben Mulder. In de frisse buitenlucht denken deelnemers samen na over werkzaamheden die voortaan ook prima buiten kunnen plaatsvinden. Telefonisch vergaderen kan bijvoorbeeld altijd in de buitenlucht. Maar wat zeg je dan als collega’s grappend vragen of je op vakantie bent omdat ze vogelgeluiden op de achtergrond horen, vraagt een deelnemer. Maak dat bespreekbaar, soms is er een cultuurverandering voor nodig, tipt Ruben Mulder. Nog een tip: Ga gewoon lekker aan de slag en leg de lat vooral niet te hoog.
Groene zonnewering en polderdak
Vervang de zonnewering door groene hangplanten binnen of buiten het gebouw en leg een Tiny Forest aan op je parkeerplaats. Stimuleer traplopen door groene beplanting in trappenhuizen (liften verbruiken 5 procent van de energiekosten) en onderzoek eens of je een polderdak aan kan leggen dat gekoppeld is aan de weersverwachting. Deze groene ideeën deelde Kim van der Leest tijdens haar workshop Een reis langs inspirerende groene werklandschappen. De tips staan in de handleiding Het levende gebouw, die Van der Leest in opdracht van branchevereniging van hoveniers (VHG) ontwikkelde. Het instrument helpt bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen.
Laat zien wat het oplevert
De wil om te vergroenen is er, bedrijven hoeven niet meer overtuigd te worden, dat merkt Mart Hoppenbrouwers van Dolmans Landscaping Group. In zijn workshop vertelt hij aan de hand van de casus Klimaatfonds Tilburg over hoe Dolmans bedrijventerreinorganisaties meer inzicht geeft in de vergroeningskansen. Het bedrijf werkt met vouchers waarmee ondernemers een adviesgesprek kunnen aanvragen, dat loopt storm. Een tip die Hoppenbrouwers mee wil geven: laat zien wat je doet en wat het oplevert. Zo is Dolmans nu zelf een deel van zijn terrein klimaatadaptief aan het inrichten. Bedrijven kunnen dan langskomen en direct zien hoe het eruit ziet, wat de kosten zijn en wat het oplevert.
Samen in beweging
Gedeputeerde Willy de Zoete noemt harde cijfers aan het einde van de conferentie: het groen in Zuid-Holland is de afgelopen decennia met 30 procent afgenomen door de bouw van bedrijventerreinen en woningen. Maar er is ook goed nieuws: ‘Bedrijventerreinen vergroenen is goed voor de mensen die er werken én voor de natuur’, aldus De Zoete. De provincie stimuleert dat met de subsidie Groene bedrijventerreinen, die nog tot 1 februari 2024 beschikbaar is. ‘Ik ben trots op onze bedrijven,’ zegt IVN-directeur Jelle de Jong ter afsluiting. ‘Het telt echt op als we het allemaal samen gaan doen. Dat is de beweging van deze tijd.’
Deze conferentie werd georganiseerd in samenwerking met Provincie Zuid-Holland, Provincie Zeeland, Groene Cirkels Bijenlandschap, TU Delft en Stichting Steenbreek.
Foto’s: Remco Zwinkels