Groen Traineeship (klimaatcursus IVN) Klimaat en duurzaamheid

Groen Traineeship: klimaatcursus IVN

Groen Traineeship 15 november 2022

De klimaattrainers: van kennis naar impact

Vergroot de impact van de IVN-klimaatcursus zodat honderden mensen in actie komen voor ons klimaat.

De klimaatcrisis is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Poolkappen smelten, op de éne plek wordt het droger en op de andere plek zijn juist meer overstromingen. En vele wilde dieren en planten komen in de problemen omdat ze zich niet snel genoeg kunnen aanpassen. Je zou er haast depressief van worden!

IVN klimaatcursus

Om hier wat aan te doen heeft IVN met een groep groene trainees de afgelopen jaren de IVN-klimaatcursus ontwikkeld. En jij kan helpen om, samen met andere trainees, deze bestaande cursus heel erg groot te maken! Je zorgt ervoor dat mensen dankzij een goede kennisbasis actief worden om zélf impact te maken en meehelpen om de temperatuurstijging binnen de 1,5 graad te houden. Denk aan energiebesparing, anders consumeren of anderen te helpen klimaatvriendelijker te leven.

In de cursus (doelgroep ‘gewone burgers’ zonder veel klimaatachtergrond), leren de deelnemers de basis van de klimaatproblematiek: Hoe wordt het klimaat gevormd? Wat is de invloed van de mens op het klimaat? En hoe beinvloedt het ons en de biodiversiteit? Maar bovenal: Wat kunnen we doen om het te veranderen? Wat kan ik zelf doen? Op die manier komt kennis en actiegerichtheid samen en ontstaat perspectief hoe mensen zélf kunnen bijdragen.

Nu staan we voor de uitdaging om de klimaatcursus voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken. Geef jij om het klimaat en wil je hieraan bijdragen? Lees snel verder en meld je aan!

In het kort: jouw inzet

Je werkt mee aan een IVN-campagne met als einddoel 15 klimaatcursussen en 300 cursisten door het hele land. Dat tikt lekker aan! Je begrijpt, voordat dat georganiseerd is, moet er heel wat voorwerk gebeuren. Zo moeten er klimaattrainers geworven en opgeleid worden. Ook helpt het creeëren van een stevig netwerk van mensen en organisaties om al die trainingen mee te organiseren.

Dit gaan we doen met een groep enthousiaste trainees. Je werkt als team trainees met deskundige begeleiders aan een van de deelprojecten die bij jou past, waarbij we zorgen voor veel uitwisseling: one team, one mission! Ervaring is fijn, maar niet essentieel, je enthousiasme is dat wel! Uiteraard zorgen we ook voor relevante trainingen zodat jij de taak die jij oppakt in de deelprojecten goed kunt uitvoeren. Denk aan….

Je werkt vooral aan je skills op het gebied van organiseren, educatie, netwerken en klimaatkennis. Daarbij kun je zelf het accent leggen op één of meerdere aspecten

Deelprojecten:

organiseer met je team een online klimaatcursus. Geef zelf trainingen als je durft, stuur de andere trainers aan en dompel jezelf onder in de IVN-klimaatcursus. Je brengt een groep van ongeveer 20 cursisten helemaal in de klimaatactiestand.

Help met het team aan het uitbouwen van de belangrijke klimaattrainerspool die daarna overal inzetbaar zijn. Je werft, leid ze op met hulp van deskundigen en organiseert de train-de-trainersdag voor minimaal 10 nieuwe klimaattrainers.

Zorg voor het vergroten van het Klimaatcursusnetwerk: potentiële organisatoren en samenwerkingspartners van de klimaatcursus. Denk mee met potentiële organisatoren over wat er nodig is om een cursus op te starten, adviseer en activeer ze om een cursus te gaan organiseren. Netwerk je suf, zodat ook andere groene organisaties klimaatcursussen gaan organiseren!

In het kort: jouw impact

Je werkt actief mee aan het uitbreiden van kennis over het klimaat en zet oplossingsrichtingen om in actie, terwijl je hier zelf ook over bijleert. Jij zorgt voor de creativiteit en het enthousiasme dat nodig is om deze campagne tot een succes te maken. Het is tijd voor positieve klimaatactie en inspiratie! Ben jij er klaar voor?

Wanneer?

Op 5 maart maken we middels een landelijke startdag kennis met alle deelnemers van het Groen Traineeship van Nederland. Vanaf deze startdag t/m eind juni werk je één dag per week aan het traineeship. We zullen elke donderdag bij elkaar komen. In het begin komen we elke week samen. Je leert de klimaatcursus kennen en wat jouw rol in de campagne gaat zijn. Later zul je met het team meer zelfstandig werken aan voorbereiding, uitvoering en nazorg van je deelproject.

Word trainee bij IVN: https://www.groentraineeship.nl/project/de-klimaattrainers-van-kennis-naar-impact/

Ontdek meer over

Deel deze pagina