Mei

Week 1: Insectenhotel maken

Help de bijen, hommels en vlinders en maak een mooi huisje voor ze.

Vlinderhuisje

Week 2: Zaadbommen gooien

Is jouw buurt ook zo saai? Maak zaadbommen en gooi ze stiekem op alle plekjes met aarde. 

Zaadbommen zijn kleine kleibolletjes met bloemzaadjes erin. Als je ze op braakliggende stukken grond gooit dan groeien er bloemen uit met veel voedsel voor bijvoorbeeld bijen of vlinders. Op deze manier kan je op een leuke en makkelijke manier de natuur een handje helpen

Benodigdheden

Maak gaten in de klei en laat de gaten vollopen met water. Voor 6 zaadbommen heb je een pakje klei van 10 x 10 x 3 cm dik nodig. Meng ongeveer twee keer zoveel potgrond door de klei. Voeg ook een snufje chilipoeder toe. Zo gaan er geen vogels en andere dieren vandoor met je zaadjes. Kneed het mengsel tot een plakkerig deegachtig goedje. Is het te droog, voeg dan wat water toe, lukt het niet om een bal te vormen, doe er dan wat klei bij.

Neem kleine beetjes van de plakkerige massa die je hebt voorbereid, en rol dit tot kleine balletjes. Druk de bloemzaadjes erin of er tegenaan. Leg de zaadbommen in eierdozen om te drogen. Ga op zoek naar een leeg, kaal stukje land in de buurt en gooi de zaadbommetje(s) er in. Het is nu wachten op een regenbui die de zaadjes zal verspreiden. Je kunt de zaadbommen goed en makkelijk bewaren in de eierdoos.

Wil je verschillende beestjes naar je bloemen lokken, zorg dan voor verschillende soorten bloemen. Er zijn zelfs speciale bloemenmixen voor bijen of vlinders te krijgen! Herken jij op wat voor bloemen de beestjes afkomen?

Week 3: Madeliefjes vlechten

Met madeliefjes maak je de mooiste ketting, krans of slinger. Pluk eerst een handje madeliefjes. Maak in een steeltje een klein sneetje en steek een ander madeliefje door het gat. Doe dit bij alle madeliefjes. Wie maakt de langste slinger? Geef hem cadeau aan je vriendje of vriendinnetje.

Week 4: Tegeltuin

Ruil een tegel voor je lievelingsplant. Gooi een beetje tuinaarde in het gat, dan groeit het plantje beter.