Geert aan het woord

Wandelen op het grootste eiland van ons land, door het grootste Nationaal Park dat door de mens is gemaakt. We hebben het over Flevoland! Als Gastheer van het Landschap vertelt Geert graag het verhaal van zijn provincie: onverwacht groene natuur, rijke historie en nieuw land.

Geert Santhuizen is geboren en getogen in de Noordoost Polder en nu trotse inwoner van Zuidelijk Flevoland. Als ‘Wandelen in Flevoland’ organiseert hij groepswandelingen rondom Almere en de rest van Flevoland. Een wandeling met Geert zit vol verhalen. Je maakt een reis door het verleden, van kuddes mammoeten, sabeltandtijgers en neushoorns die graasden bij de Oostvaardersplassen tot VOC-schepen die lagen te wachten voor Pampus. Met vragen over wat er nu groeit en bloeit ben je bij hem aan het juiste adres, want Geert is ook IVN natuurgids!

Voordat Geert koos voor het programma Gastheer van het Landschap, ging hij veel meer uit van zijn eigen verhaal en onderneming. Het meest verrassende van de cursus was voor hem hoe iedereen een andere beleving heeft van het landschap. “Of je nu met een veerboot naar de Markerwadden vaart, met een step rond Lelystad toert, wildplukkend door het bos trekt of van een glaasje geniet in je eigen wijngaard. Iedere Gastheer beleeft en promoot ons landschap op een eigen manier. Al die verhalen samen veranderen het beeld dat je zelf hebt van Flevoland.”

Nu zoekt hij meer mogelijkheden tot samenwerken op. “Samen weet en kun je niet alleen veel meer, je netwerk wordt ook groter. En dat werkt heel inspirerend.” De eerste samenwerkingen werpen hun vruchten af. Geert ontwikkelde samen met andere IVN-gidsen en Gastheren een volledige IVN Trektocht door Flevoland. Nu is hij, samen met andere (recreatie) ondernemers, bezig met een nieuwe activiteit voor basisschoolkinderen en een aantal themawandelingen. Het enthousiasme is aanstekelijk!

Zijn tip voor (toekomstige) Gastheren of – vrouwen? “Juist als je denkt dat jouw onderneming of activiteit te kleinschalig is, dan is het programma Gastheer van het Landschap een ideale mogelijkheid. Je leert meer over de omgeving waar je gevestigd bent en dat verhaal kun je overdragen aan je gasten. Het vergroot je netwerk en je ontdekt er mogelijkheden tot samenwerken waar je anders niet opgekomen zou zijn.”

Over Gastheer van het Landschap

IVN Natuureducatie brengt recreatieondernemers samen in het programma Gastheer van het Landschap. Als grootste opleider in natuurbeleving biedt IVN een uitgebreide lokale cursus tot natuurbelevingsexpert en online cursussen via de IVN natuuracademie om je klaar te stomen tot échte kenner en gastheer van jouw landschap. Bovendien sluit je aan bij een landelijk netwerk, ontmoet je gelijkgestemde ondernemers en deel je inspiratie en kennis.

Interesse?

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Geert? Bekijk welke Gastheer van het Landschap cursussen de komende tijd starten.

Ga naar het cursusaanbod