Arno aan het woord

Een pannenkoek mét een verhaal. Gelegen aan het Pieterpad ontvangt Arno, Gastheer van het Landschap in de omgeving van Nationaal Park Drentsche Aa, gasten uit heel Nederland. Hij vertelt ze graag meer over de nabije omgeving: “Mensen zijn super enthousiast. Je merkt dat ze met een ander idee het volgende traject gaan lopen”.

Arno van der Heijden runt sinds 2018 samen met zijn echtgenote Pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren, net boven Assen. Ze hebben hun eigen draai gegeven aan de oude Drentse boerderij: een industrieel interieur, maar wel met het Drentse idee: de boerderij is zichtbaar zoals ooit ontstaan, met karakteristieke balken in zicht.

Niet alleen de boerderij ademt historie. Het Drentse landschap rondom de pannenkoekenboerderij kent vele geheimen. Zo ook voor Arno en zijn echtgenote, aangezien zij oorspronkelijk niet uit de regio komen. Om het gebied te ontrafelen, te ervaren en meer informatie aan gasten te kunnen geven, volgden ze samen de cursus Gastheer van het Landschap: “Je moet een beetje het gebied promoten. De kortste klap is om het zelf te vertellen – wat hier in de omgeving te zien en te doen is. Door zelf wijs te worden”.

“De hoogteverschillen, de grafheuvels. Eigenlijk waar je normaal gesproken geen benul van hebt, leuk zo’n heuveltje in het landschap. En dan blijkt het iets heel anders te zijn! Ook vertellen we graag over het historisch belang, wat hier allemaal behouden is gebleven door de zandgronden”.

Arno’s tip aan (toekomstige) Gastheren of – vrouwen: “Interesseer je in jouw eigen gebied. Als recreatieondernemer ben je afhankelijk van toerisme. We helpen om het gebied te promoten, waar ook weer meer toerisme uit kan komen. Zo snijdt het aan twee kanten: mooi voor Drenthe, maar ook mooi voor de ondernemers”.

Over Gastheer van het Landschap

IVN Natuureducatie brengt recreatieondernemers samen in het programma Gastheer van het Landschap. Als grootste opleider in natuurbeleving biedt IVN een uitgebreide lokale cursus tot natuurbelevingsexpert en online cursussen via de IVN natuuracademie om je klaar te stomen tot échte kenner en gastheer van jouw landschap. Bovendien sluit je aan bij een landelijk netwerk, ontmoet je gelijkgestemde ondernemers en deel je inspiratie en kennis.

Interesse?

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Arno? Bekijk welke Gastheer van het Landschap cursussen de komende tijd starten.

Ga naar het cursusaanbod