Buitenles in het voortgezet onderwijs

Ook als school in het Voortgezet Onderwijs kan je mee doen aan de Buitenlesdag. Haal inspiratie uit de databank vol met lessen uit het primair onderwijs, of maak gebruik van de lessen ontwikkeld voor de Bosatlas van de Duurzaamheid!

Ervaringen van docenten Emin en Yasin

Docenten Emin Kececi en Yasin Yaylali pleiten meer buitenles, óók op de middelbare school. Zij ervaren direct de opbrengsten van les geven in de buitenlucht. “Buiten zijn met elkaar zorgt voor verbinding, op een speelse manier. Het is mooi hoe jongeren op die manier elkaar leren kennen, begrijpen en respecteren.” Tijdens hun eigen lessen geven ze graag het goede voorbeeld, ook naar de buitenwereld toe. Als ambassadeurs van de Nationale Buitenlesdag moedigen zij docenten uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan om uit hun comfort zone te stappen. “School is de samenleving in het klein, en deze speelt zich juist buiten af. Helaas zien we nog niet veel collega’s die net als wij ook vaker de deur uit gaan, terwijl het zoveel voordelen met zich mee brengt. De sfeer verandert direct zodra je de klas uit gaat. Leerlingen voelen zich meer op hun gemak en rustiger. Bovendien stijgt hun motivatie en achteraf is er geen een leerling die de les niet leuk vond” aldus Emin.

Bosatlas van de Duurzaamheid

Noordhoff Uitgevers heeft een Bosatlas van de duurzaamheid voor middelbare scholen in Nederland gepubliceerd. Alle middelbare scholen in het land hebben één of meer exemplaren van de Bosatlas ontvangen. Wij hebben aansluitend bij de Bosatlas 16 buitenlessen ontwikkeld zodat leerlingen van VMBO, HAVO en VWO ook op 22 september een buitenles kunnen krijgen. De lessen zijn vakoverstijgend en raken onder meer aan aardrijkskunde, biologie en burgerschap. De lessen vind je op deze website.

Lees meer over Nationale Buitenlesdag!