Een overzicht aan excursies, beschikbaar voor basisscholen binnen de gemeentegrenzen van het Bildt. Geïnteresseerd in een excursie voor jouw leerlingen? Meld je klas aan!
Meertaligheid wordt met dit schoolproject op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht. Kinderen leren - door het overkoepelende thema - op een andere manier naar hun directe omgeving kijken en bouwen mee aan een bijzonder project.
Te combineren met tentoonstelling Kûnstsinnige Eerappels | Artistic Potatoes
Ieder Fries voorjaar staat in het teken van de grote schoonmaak. Samen met 9 Friese gemeenten organiseert Omrin de zogenaamde ‘Himmelwike’, waarbij op basisscholen aandacht besteed wordt aan (het voorkomen van) zwerfafval. In de buurt van hun eigen school gaan leerlingen op pad om het vuil op te ruimen. De Himmelwike is méér dan een schoonmaakactie; bewustwording is net zo belangrijk; wat zijn de gevolgen van zwerfafval en wat kun je er zelf aan veranderen?
Het museum staat in Franeker en heeft een unieke stinzenflora-tuin. Museum Martena laat allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien: de Universiteit van Franeker, de allereerste vrouwelijke student, de 17de eeuwse Anna Maria van Schurman. Dat zijn slechts enkele onderwerpen die aan bod komen in de vaste tentoonstellingen. De tijdelijke tentoonstellingen zijn gewijd aan de hedendaagse Friese kunst of aan de Friese geschiedenis.
De prachtige koren molen staat in Sexbierum en heeft ook een schitterende tuin, waar van alles te leren valt over de natuur. De 15de eeuwse molen kan tot op de bovenste zolder bezichtigd worden. Molenaar Sibe Palma is een fantastische verteller.
Lesmateriaal: Molens
Het Poptaslot is een state en museum in het Friese dorp Marsum. In het slot is er geen speciaal kinderprogramma aanwezig. Wel is voor groep 1 - 8 een lesprogramma over staten en stinzen te downloaden.
Lesmateriaal: Stins! Friese kastelen en hun bijzondere bewoners
Wil je alles weten over zonnestelsel, zonnewijzer, aarde, maan, sterren en sterrenbeelden? Kom dan naar het Eise Esinga Planetarium. In het museum krijgt de klas uitleg in de planetariumkamer. Vervolgens gaan leerlingen zelf aan de slag en doen onderzoek naar raderwerken, telescopen, zon, aarde en maan.
Lesmateriaal:
- Lesbrief en leskisten Planetarium [groep 1 - 8]
- Sterrenkunde Bildtse lesbrief [groep 4 - 6]
- Lesbrief Sterrekikers [6 - 8]
- Lesboek 'Waar en wyn, sterren en planeten [3-talig werkboek]
Vanaf de zeedijk in Tzummarum schetsen de kinderen het Wad, 'een zee van kleuren'. Waarna ze in het atelier van Jaap van Dijk een schilderij gaan maken.
Lesmateriaal: Waddenzeeschool, Ecomare
Leerlingen gaan op ontdekkingstocht in en om de boerderij in Vrouwenparochie. Middels een interactief programma met roulerende opdrachten leren de kinderen over het landschap, de boerderij en over weidevogels. Meer informatie is te vinden op de website van Kening fan'e Greide.
Te combineren met tentoonstelling het Grote Grutto Theater. Bekijk de wereld eens door de ogen van de grutto! Je kruipt in de huid van de grutto en beleeft zijn wereld. Zintuigen worden op de proef gesteld...
Naast het Yeb Hettinga Museum in Firdgum staat het Zodenhuis. Het Zodenhuis is een reconstructie van huizen zoals die tussen de 4e en de 8e eeuw in Friesland stonden. In die tijd was er nog geen zeedijk en was Noordwest-Friesland een kweldergebied. Bewoners bouwden deze boerderijen op de hoger gelegen terpen.
Info en aanmelding: Yeb Hettinga museum
Lesmateriaal: In het Fries museum is voor groep 6 t/m 8 te leen: Leskist Terpen in Friesland
Neem oude kleren mee, want we gaan slikdiven. Durf jij over het slik van de slikvelden te buikschuiven? Tijdens dit programma ben je een hele dag in het gebied 'Noard-Fryslân Bûtendyks'- buiten de dijken dus. Proef de zoute plantjes die hier groeien, zie hoeveel kracht de Waddenzee heeft en probeer uit hoe een vogel z'n eieren camoufleert.
- Op de natuur passen met Albert [Nederlands]
- Te fissen met Harm en Roel [Bildts]
- Troch de drek banjerje mei Harry [Fries]
- On board with captain Rieks [Engels]
Bij deze driedelige lessenserie wordt het klaslokaal omgebouwd tot een waterlaboratorium. Door middel van een interactief programma leren de kinderen onder andere welke eigenschappen water heeft, hoe afvalwater gezuiverd wordt en waar ons drinkwater vandaan komt. De partners van Wetsus nemen een dagdeel van de lessenserie voor hun rekening en bieden interessante excursies aan. Wetsus biedt dit volledige programma met proefjeslessen op ruim 100 basisscholen in Noord Nederland aan en hoopt zo leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en water.