Huisje Boompje Beestje
Kind & Natuur
maandag11apr2022

Kosteloos een Voedselbos bij jouw opvanglocatie? Meld je aan!

Eind 2021 hebben donateurs in totaal bijna 5.500 euro gedoneerd voor de aanleg van een Voedselbos bij een maatschappelijke- of vrouwenopvang locatie. Dankzij de donaties kunnen we één locatie van een mooi Voedselbos voorzien. Wil jij de natuur wat dichter bij jouw opvanglocatie brengen zodat families en medewerkers gebruik kunnen maken van de positieve werking van natuur? Meld je dan aan en maak kans op het Voedselbos!

De dagen worden langer en de temperatuur loopt op. De kerst lijkt dan ook ver weg. Met de kerstgedachte in ons hoofd is er eind vorig jaar bijna 5.500 euro  gedoneerd. Voor vrouwen, kinderen en families die noodgedwongen in opvanglocaties verblijven. Met een Voedselbos willen we een dergelijke locatie iets groener maken en daarmee een iets fijnere plek om te verblijven. 

Wat is een Voedselbos?

Een IVN Voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. 

Het Groeneffect

Door het aanleggen van een Voedselbosje op een opvanglocatie geven wij de kinderen een nieuwe plek om naar buiten te gaan en de natuur te beleven. Ze kunnen met hun zintuigen nieuwe ervaringen opdoen en even afleiding zoeken. Spelen, natuur en dieren hebben een bewezen positief effect op het zelfvertrouwen van kinderen. Natuur vermindert stress en maakt dat we beter met problemen kunnen omgaan maar ze ook beter kunnen verwerken.
Daarnaast laat een Voedselbosje kinderen genieten van lokaal en gezond voedsel dichtbij. Want, hoe leuk is het om zelf fruit van bomen te plukken of kruiden te plukken voor de maaltijd van de dag? Een stukje extra natuur zorgt voor ontspanning en plezier voor deze kinderen. Natuur biedt ouders en kinderen bovendien een rustgevende omgeving om aan herstel te werken. 

 Wat bieden wij?

 • Aanleg, plantmateriaal en ontwerp van het Voedselbosje.
 • Een hovenier bereidt de plantdag voor en plant samen met de kinderen, ouder(s) en medewerkers
 • Educatiemateriaal gericht op kinderen van 8-11 jaar. Inhoud:
  o    Wat is een Voedselbosje en hoe verzorg je het?
  o    Waarom is een Voedselbosje goed voor natuur, biodiversiteit, klimaat en jezelf?
  o    Wat kun je oogsten en wat maak je er mee?
  o    Doe- en Soortkaarten Voedselbosjes voor alle kinderen op school of KO.
 • Je krijgt begeleiding bij het educatietraject en twee gastlessen.

Wat vragen wij?

 • Het allerbelangrijkste is dat je enthousiast wordt van een Voedselbosje op jouw locatie en hier volledig voor wilt gaan. Niet alleen dit jaar, maar ook de jaren erna.
 • Een pré daarom is dat je ook op andere manieren natuur een plek wilt geven op jouw locatie. Op deze manier is de kans groter dat het gebruik van natuur ook op de lange termijn blijft bestaan en dit niet slechts tijdelijk is. Kijk hier voor manieren waarop IVN daarin kan ondersteunen.
 • Er is een geschikte plek voor het Voedselbosje. Deze plek:
  o    ligt in de zon;
  o    is 3x 10 of 5,5 x 5,5 m groot;
  o    ligt niet onder bomen (te droog).
 •  Je bent bereid iemand als Voedselboswachter te benoemen (van eigen locatie of uit de omgeving), die de verantwoordelijkheid voor het Voedselbos op zich neemt.
 • Locaties waar een Voedselbosje wordt aangelegd moeten zelf garant staan voor de bodemkwaliteit. IVN kan doorverwijzen naar organisaties die hier meer informatie over kunnen geven.
 • Extra kosten zoals bodemonderzoek, verplaatsen speeltoestel et cetera zijn voor rekening van de locatie.

Hoe kan ik meedoen?

Vul het aanmeldformulier in en laat ons weten waarom jullie graag een Voedselbosje willen. Mail daarnaast een aantal foto’s van de locatie naar r.mulder@ivn.nl
Aanmelden kan t/m zondag 15 mei 2022. Op basis van de inzendingen selecteren we voor 1 juni één locatie waar het Voedselbos geplaatst wordt. We planten het bos in het plantseizoen dat van oktober t/m maart loopt. Daarnaast ontvangt de winnaar voor en na de plantdag van ons twee Voedselbos-beleefmomenten. 

Aanmelden