Cursussen

Algemeen

De werkgroep cursussen houdt zich bezig met het voorbereiden en organiseren van verschillende cursussen. Hieronder staan alle soorten cursussen vermeld.

De werkgroep is naarstig op zoek naar mensen die een natuurcursus of de cursus scharrelkids willen voorbereiden en de organisatie tijdens de avonden op zich kunnen nemen. Heeft u interesse neemt u dan contact op met het bestuur van de afdeling. Ook docenten zijn welkom om ons team te versterken.

Contactpersoon : Dirk de Haan e-mail: dirk.dehaan@kpnmail.nl
Organisatie : Vacant
Docenten: Johan Bonsink, Dirk de Haan, Peter Hermelink en Jaco Houweling

Natuurcursus

De natuurcursus wordt twee maal per jaar gegeven. Een voorjaarscursus en een najaarscursus. De cursus bestaat uit vijf theorie-avonden en vijf excursies op zaterdag en kost ongeveer €60,00.
Op dit moment is niet bekend wanneer de cursus weer gegeven wordt. (Als corona het toelaat mogelijk in het najaar van 2021.

Natuurgidsenopleiding

Wat houdt de opleiding in?
De opleiding beslaat 1,5 jaar en bestaat uit lesavonden (1 keer in de twee weken) en excursies (ongeveer 1 keer per maand). Van februari 2019 tot oktober 2020 is de laatste opleiding gegeven. Als de opleiding met goed gevolg is gedaan, ben je landelijk erkend als ‘IVN-Natuurgids’.

Afdeling Dronten is te klein om zelfstandig de opleiding te organiseren. Daarom organiseren we deze opleiding samen met alle afdelingen in de provincie Flevoland. Naar verwachting zal de volgende cursus begin 20 starten.

Eenmaal natuurgids kun je aan het werk als vrijwilliger bij jouw IVN-afdeling met allerlei educatieve activiteiten op natuur- en milieugebied, zoals b.v. het organiseren en begeleiden van natuurwandelingen,
fietstochten, natuur-activiteiten voor de jeugd enz.

Scharrelkids

Weet jij nog hoe het voelt om languit op je rug in het gras te liggen en naar de wolken te kijken? Om over paadjes te struinen en urenlang moddertaartjes te bakken? Met de Scharrelkidscursus laat IVN ouders én kinderen weer ontdekken hoe leuk buitenspelen is.

Buiten spelen, frisse lucht, lekkere vuile modderhanden, hutten bouwen en van alles ontdekken. Gewoon lekker scharrelen in de natuur. Dat is goed voor kinderen. Natuur heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden, zelfwaardering, creativiteit, concentratie en denkvermogen.

Vaker de natuur in!
Maar dat gaat niet vanzelf. Kinderen hebben het druk. Gelukkig kunnen ouders en grootouders van alles doen om het contact met de natuur te stimuleren. Maar hoe haal je ze weg achter hun computer? En hoe zorg je ervoor dat ‘buiten zijn’ weer een natuurbelevenis wordt?

Korte cursus
De cursus start op de meeste locaties met één dagdeel (avond) voor de ouders en grootouders. Daarna volgen twee dagdelen waarop (groot-) ouders en kinderen samen buiten op ontdekkingstocht gaan.