Excursie Vogelwerkgroep

Excursie vogelwerkgroep naar Huis ter Heide d.d. 22 augustus 2021

 

De wekker op 06.00 uur, immers de vogelwerkgroep van IVN Oisterwijk heeft na lange tijd weer een excursie gepland. Even buiten voelen of het droog is want de weersvoorspellingen waren niet best. Omdat het in Rosmalen droog is, besluit ik niet flauw te zijn en op pad te gaan naar het Spinderspad/Baan achter de Plakken in Loon op Zand.

Helaas heeft één auto pech en is teruggesleept naar Boxtel. Met zeven personen gaan we op pad. Gelukkig weet één van ons een goed plaatsje om naar de grauwe klauwier te zoeken en we ontdekken een mooi vrouwtje. Op diezelfde plek horen we twee zwarte spechten, waarvan we er een ook zien vliegen. Hebben ze daar gebroed?
Even later gaat een van ons naar haar eigen uitzichtpunt en lopen wij met zessen het rondje Leikeven. Waren we toch maar meegegaan, nu missen we een overvliegende zwarte ooievaar.

Grauwe Klauwier (Vrouw) Grauwe Klauwier (Man)
Grauwe klauwier (vrouwtje) Grauwe klauwier (mannetje)
Zwarte ooievaar  
Zwarte ooievaar  

Maar er is toch genoeg te zien. In de vele bramenstruiken en andere kleine struikjes en op de paden zien we nogal wat grasmussen,roodborsttapuiten en gewone tapuiten. Op het Leikeven en de andere watertjes zien en horen we groenpootruiter (ook opvliegend, een groepje van zes, met hun zeer kenmerkende geluidje), oeverloper, bontbekplevier, grote zilverreiger, een stuk of tien ooievaars, de laatste gierzwaluwen (zeker tien) en kleine mantelmeeuwen. Deze laatste duidelijk herkenbaar aan de gele poten. (Het ezelsbruggetje van de vogelcursus wordt nog steeds gebruikt: grote mantelmeeuw heeft geen gele poten: groot geen geel).

Kleine mantelmeeuw Grote mantelmeeuw
Kleine mantelmeeuw Grote mantelmeeuw

Het laatste stukje op weg naar de auto, begint het een beetje te regenen, het is dan kwart voor tien. Vanwege deze regen sluiten we niet gezamenlijk af met koffie, maar drinken deze thuis. Het lekkers voor bij de koffie is immers ook teruggesleept naar Boxtel.

Wij hebben genoten van deze excursie; tot een volgende keer!
Tekst: Ans de Bijl
Foto’s: Jan Wolfs