#2uurnatuur Challenge
IVN
dinsdag08okt2019

De grachten én je hoofd leegruimen

Toen Nanda een burn-out had, kreeg ze weer rust en ruimte in haar hoofd door de natuur in te gaan. Als de natuur haar dát te bieden had, wat kon zij de natuur dan bieden? Ongemerkt deed ze het al sinds haar eerste ronde op haar sup-board maar ondertussen is het uitgegroeid tot een succesvol initiatief; al suppend zwerfafval opruimen. 

'Toen ik thuis kwam te zitten, werd mij geadviseerd om een mindfulness cursus te doen. Ik begon eraan, maar het was niet voor mij. Binnen zitten, zonder frisse lucht maar met TL-verlichting; dat was niet mijn idee van mindfulness. Ik had al een supboard en als ik dan op mijn supboard vanuit de stad de polder in ging, dan kwam er zo’n rust over me heen. De gebouwen en de drukte liet ik letterlijk achter me. Tijdens een van die tochten moest ik omkeren om op tijd bij mijn mindfulness training te zijn. Maar ik realiseerde me: dit is het! Dit, hier op mijn board, dit ís mijn mindfulnesstraining. Vanaf mijn board belde ik mijn mindfulness coach op dat ik niet meer zou komen. De natuur geeft me precies wat ik nodig heb.

Sup It Up!

Tijdens zo'n tochtje kom ik vaak zwerfafval tegen. Een blikje, plastic zak of iets anders. Dat neem ik dan mee. Een kleine moeite. De eerste keren werd ik wel vreemd aangekeken door voorbijgangers. Al snel nam ik een bakje op mijn supboard mee, zodat ik veel meer troep uit het water kon vissen. Blijkbaar werkt het inspirerend, want nu zijn er zoveel mensen enthousiast dat we vaker met een hele groep gaan. De Sup It Up tochten organiseer ik vanuit mijn bedrijf El Kombi. Ik probeer ze gratis te houden zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Verslavende hobby

Ik hou van dieren, de natuur, buiten zijn, beleven en af en toe lekker alleen zijn. Tijdens het suppen hoor ik enkel de vogels en het geklots van water tegen m'n board. In de lente zie ik al het jonge grut voorbijkomen of hoor ik ze door elkaar in het riet kwaken, dat is toch fantastisch? Mijn energie en de creatieve gedachten stromen net als het water onder mijn board. Het werkt ook verslavend. Iedere keer als ik nog een stuk afval zie liggen, denk ik: waarom zou ik dat laten liggen? Meenemen! Eruit is maar eruit.'

Wil je ook suppen?

Nanda organiseert met haar bedrijf El Kombi Sup It Up tours. Ga een keertje mee om het zelf te proberen.