Soorten Bodemdieren Insecten en bodemdieren

Soorten Bodemdieren

Weet jij hoeveel poten een pissenbed heeft of wat voor kleur het bloed van een spin is? Kom hieronder alles te weten over deze kleine helden! Daarnaast kan je via onze gratis bodemdieren en spinnen zoekkaart weten welke bodemdieren allemaal in jouw tuin kruipen.

Download de gratis bodemdieren zoekkaart 

Regenworm

Dit is een wormachtig dier met een spitse kop en kan in totale lengte wel 25 cm kan worden. Het diertje heeft geen oren, ogen, tanden of kaken. Het lichaam is samengesteld uit verschillende segmenten en beweegt zich voort door middel van samentrekkende bewegingen. Een regenworm kan een variatie van bruin, rood of zelfs geel zijn. Ze komen veel voor in weilanden maar zijn eigenlijk overal te vinden. Graven doen ze veel en zoeken daarbij naar voedsel. Ze eten vooral organisch materiaal zoals halfvergane blaadjes.

Regenworm

Huisjes- en naaktslak

Het huisje van de huisjesslak kan een bruine, gele of roze kleur hebben met spiraalbanden die donkerder zijn dan de rest. De ogen van de slak zitten bovenop twee lange tentakels en kunnen los van elkaar bewogen worden. De ogen kunnen alleen licht en donker waarnemen. Onder de ogen bevinden zich nog twee kortere tentakels waarmee ze kunnen voelen en ruiken. Slakken kunnen hun tentakels intrekken wanneer ze bijvoorbeeld worden aangeraakt. Ze zijn in heel Europa en te vinden, vooral op vochtige plaatsen zoals bossen, en tuinen. Ze verplaatsen zich door middel van een slijmspoor en gebruiken hun rasptong om ’s avonds te eten. Plantenresten, zwammen, uitwerpselen en verschillende soorten bladeren vinden ze allemaal erg lekker. De slak kan 20 mm hoog en 25 mm breed worden. Vaak worden ze niet ouder dan 3 jaar. Ze hebben zowel vrouwelijke als mannelijke voortplantingsorganen.

slak

Mol

Deze insecteneter heeft een spitse snuit en een donkere vacht die zacht en fluwelig aanvoelt. Hierdoor blijven er bijvoorbeeld geen gronddeeltjes en water op de vacht liggen. De haren hebben geen vaste strijkrichting wat handig is bij het voor- en achteruit bewegen onder de grond. Ze worden zo’n 13 cm lang en hebben een kleine staart van 3 cm. Ze worden zo’n 3 jaar oud en houden elke winter een winterslaap. Voordat ze gaan in winterslaap gaan leggen ze een voorraad wormen aan. Als de mol niet slaapt eet hij vooral insectenlarven die hij onder de grond vindt. Soms komt die ook ‘s nachts naar boven om slakken en andere kleine dieren te zoeken. Wist je dat mollen ook muizen eten! Ze komen vooral voor in akkers, weiden en tuinen en zijn te zien in Europa en een groot deel van Azië.

Mol

Pissebed

Dit kreeftachtige beestje van ongeveer 1 a 2 cm lang heeft een ovaalvormig en afgeplat lichaam. Het bestaat uit harde, overlappende platen met op de kop twee grote voelsprieten. Pissebedden zijn meestal grijs van kleur maar kunnen ook geelachtig of paarsbruin zijn met hier en daar lichte of donkere vlekken. Pissebedden hebben 14 poten die bestaan uit verschillende deeltjes. Pissebedden ademen via kieuwen die zich op de achterpoten bevinden. Ze leven vooral op vochtige en donkere plaatsen, zoals onder stenen, in spleten van boomschors of tussen bladeren. Pissebedden komen alleen ’s nachts tevoorschijn om zich te voeden met dood organisch materiaal, zoals rottend hout, dode dieren en voedselresten. Vaak te vinden in de tuin onder stenen of boomstammen. Ze worden vaak niet ouder dan één jaar.

Pissenbed

Spin

In totaal zijn er ongeveer 30.000 verschillende spinnensoorten die over de hele wereld verspreid zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je je altijd binnen 3 meter van een spin bevindt! De lichaamslengte kan verschillen van minder dan 1 mm tot wel 9 cm of 28 cm in spanwijdte (en dan hebben we het over de vogelspin Theraphosa leblondi). Spinnen hebben blauw bloed en de spieren van spinnen werken op een aparte manier. De pootspieren bijvoorbeeld, kunnen wel worden ingetrokken, maar niet zelf weer worden uitgeduwd, hier is een waterige substantie nodig die dan door hun poten vloeit.

Spin

Miljoenpoot

Miljoenpoten hebben meestal een langgerekt lichaam met meerdere segmenten. Per segment hebben ze twee paar poten waarbij ze ongeveer 750 poten hebben. Ze komen over de hele wereld voor en eten vooral plantaardig afval. Er zijn wel 10.000 soorten miljoenpoten!

Miljoenpoot

Duizendpoot

Duizendpoten hebben alleen een kop en een romp. De romp is samengesteld uit een groot aantal (15 tot 57) gelijke segmenten en wordt beschermd door een pantser. Op hun kop hebben ze een paar voelsprieten, puntogen en, afhankelijk van de soort, twee of drie paar kaken. De voorste paar poten zijn verbonden met gifklieren waarmee ze voornamelijk Spinnen, wormen of insecten eten. Ze zijn vooral te vinden in donkere vochtige bossen, in de aarde, onder stenen, in gevallen bladeren en rottend hout. Duizendpoten houden dus van donkere en vochtige plaatsen. Ze worden zo’n 5 tot 6 jaar en kunnen 2,5 tot 5 cm groot worden.

duizendpoot

Kever

De zwaarste insecten zijn kevers. Er zijn wel 370.000 soorten! Ze zijn er in veel verschillende maten, van 0,2 mm (Ptiliidae) tot 19 cm (Herculeskever). Vliegen kunnen ze echter niet zo goed, maar hun stevige voorvleugels bieden wel goeie bescherming. Ze komen wereldwijd voor, op zowel land als in de buurt van zoet water. Kevers eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel.

kever

Mier

In Nederland leven wel 50 soorten mieren. Ze zijn overwegend rood van kleur met een zwart achterlijf. De werksters kunnen ongeveer 1 cm lang worden. De koningin is wat groter en wordt tot wel 1,4 cm lang. Mieren houden ook een soort van winterslaap. Ze stoppen in de winter met werken en kruipen dieper de grond in. Ze wachten vervolgens tot het weer warmer wordt om op zoek te gaan naar nieuw eten.

Mieren

Een mierenkolonie leeft meestal onder de grond waar het nest zich bevindt. Mieren komen alleen boven de grond om voedsel te zoeken. Ze eten bijna alles, maar vooral veel “luizenmelk” en dierlijk voedsel. In zo’n mierennest zitten verschillende kamers. In een van de kamers zit de koningin waar ze gevoerd wordt door de werksters. Werksters worden maar een paar jaar maar koninginnen kunnen wel ouder dan 20 worden! Als de koningin is gestorven, sterft ook de kolonie uit. Er komen dan namelijk geen nieuwe werksters meer.

Ontdek meer over

Deel deze pagina