
Het is volop herfst! Indrukwekkende wolkenluchten, bladeren die alle kanten op dwarrelen, soms een stevige windvlaag en natuurlijk de najaarsbuien. Maar hoe ontstaat dat typische herfstweer eigenlijk? En kan je met behulp van de natuur zelf het weer voorspellen?
In de zomer is het zeewater lekker opgewarmd door de vele zonuren. Misschien heb je er zelf ook van genoten. Het water houdt deze warmte nog een tijdje vast en het koelt dus maar langzaam af. In ons land waait de wind vaak uit het zuidwesten. De lucht volgt dus een lange weg over het warme zeewater, waardoor het onderweg naar ons land opwarmt en vochtig wordt. En je raadt het al, dat veroorzaakt dan flinke buien bij ons. Soms met onweer, stevige windstoten of zelfs met hagel. Hoe dat werkt?
Omdat de lucht boven land kouder is, stijgt de warmere lucht op. Daarbij koelt de lucht af en omdat koude lucht minder vocht op kan nemen, condenseert de lucht. Met als gevolg: wolken die tot regen kunnen leiden. Koelt de warmere lucht aan de grond af? Dan ontstaat er mist.
Als je een wandeling maakt door de duinen, over het strand of op één van de prachtige waddeneilanden, kun je zomaar in zo'n bui terechtkomen! In het binnenland zijn ze vaak minder heftig, maar ook daar kunnen de najaarsbuien talrijk zijn. Hoe handig zou het dan zijn als je zelf het weer kan voorspellen?
Gelukkig kan dat! Als je de wolken bestudeert, kun je veel te weten komen over het weer dat er aan komt. Ga bijvoorbeeld eens op je rug in een berg bladeren liggen en oefen met het herkennen van deze meest voorkomende wolken:
Wist je dat kijken naar de wolken goed is voor je mentale gezondheid? Of je nu alle wolken probeert te herkennen of gewoon geniet van de voorbijdrijvende figuren in de lucht, het geeft je ontspanning. Het bevordert je observatievermogen en creativiteit. Dus hup, de natuur in en wolken spotten!
Voor de derde keer op rij organiseert IVN in oktober de #2uurnatuur Challenge. Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Juist tijdens de donkere herfstmaanden is het belangrijk naar buiten te blijven gaan! Ruim 15.000 mensen gingen in 2020 de uitdaging aan. Doe jij nog niet mee?