#2uurnatuur Challenge
Amfibieën & reptielen
maandag28sep2020

Groen als arbeidsvoorwaarde tegen burn-out

Pleidooi IVN Natuureducatie bij aftrap campagne #2uurnatuur Challenge


AMSTERDAM, 28 september 2020. Een significant dalend ziekteverzuim en tevreden werknemers, die zich beter kunnen concentreren én beter presteren. Het medicijn om dit te bereiken: natuur op de werkvloer. IVN Natuureducatie pleit daarom bij de aftrap van de campagne #2uurnatuur Challenge voor groen als arbeidsvoorwaarde.

Planten op de werkvloer, uitzicht op groen of het maken van een lunchwandeling door het park. Al deze ingrediënten dragen bij aan het geestelijke welzijn van werknemers en dus aan een verlaging van het aantal burn-outs. Terwijl iedereen het erover eens is dat een goede kantoorstoel en een goed bureau voor veel medewerkers onmisbaar zijn, geldt dit in feite ook voor groen. ‘Groen kun je zien als ergonomische voorwaarde voor onze hersenen,’ stelt wetenschapsjournalist Mark Mieras, die speciaal voor de #2uurnatuur Challenge een rapport opstelde, waarin divers internationaal onderzoek zijn stelling onderschrijft.

Stijgende prestatie, dalend ziekteverzuim

Zo blijkt uit onderzoek dat wie vanaf zijn of haar werkplek uitzicht heeft op planten tot vijftien procent productiever is dan wie geen uitzicht heeft op groen. Daarnaast neemt niet alleen de concentratie en productiviteit toe; er worden bovendien aanzienlijk minder fouten gemaakt. Ook planten op de werkvloer zijn heel effectief. Bedrijven die overgingen tot het plaatsen van grote plantenbakken in werkruimten zagen het ziekteverzuim met maar liefst twintig procent dalen. Actief de natuur ingaan werkt nog beter. Een lunchwandeling in tuin of park blijkt een opvallend groot effect te hebben op de prestatie. Amerikaans onderzoek laat zien dat een goede natuurwandeling tussen de middag een aandachtsherstel oplevert van ruim 70 procent.

Vraag het whitepaper aan

IVN #2uurnatuur Challenge

IVN roept bedrijven en organisaties op aan de slag te gaan met natuurbeleving op de werkvloer, maar ook thuis – nu zoveel werknemers vanuit huis werken. De IVN #2uurnatuur Challenge, waarbij Nederlanders de hele maand oktober met diverse ‘challenges’ worden uitgedaagd minstens twee uur per week de natuur in te gaan, moet hier een eerste aanzet toe geven. Naast challenges voor de vrije tijd biedt IVN dit jaar ook een wekelijkse werkgerelateerde uitdaging. Dit als stimulans om meer groen in de werkweek op te nemen. Dat kan ook thuiswerkend, heel coronaproof!

Vorig jaar oktober vond de eerste IVN #2uurnatuur Challenge plaats, waaraan ruim 8.000 Nederlanders deelnamen. Door iedere week tenminste 2 uur in de natuur door te brengen, zo blijkt uit Brits onderzoek, voelen mensen zich gezonder en geven hun leven een hoger cijfer. Driekwart van de Nederlanders haalt deze kritische grens van 120 minuten echter niet. En daar moet verandering in komen!

Wie zich aanmeldt voor de IVN #2uurnatuur Challenge krijgt de hele maand oktober twee keer per week via de mail een verrassende uitdaging voor buiten.

Aanmelden voor de Challenge

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 26.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marjolein van der Gaag
06 223 777 57

pers@ivn.nl