#2uurnatuur Challenge
Natuur in de Buurt
woensdag14nov2018

5x herfstactiviteiten voor kinderen

Klinkt herfstparfum maken of regen vangen je gek in de oren? Er zijn veel leuke herfstactiviteiten die je samen met kinderen in de natuur kunt doen. Deze buitentips doe je  makkelijk op school, op de BSO of thuis.

Maak je eigen parfum 

De herfst biedt natuurlijk materiaal voor een heerlijk seizoens-geurtje. Laat de kinderen buiten objecten verzamelen die zij lekker vinden ruiken. De dennenappel heeft bijvoorbeeld een typische herfstgeur. Stop de materialen in een beker en stamp ze fijn met een takje of steen. Geef de gemaakte geuren aan elkaar door. Wie heeft het lekkerste herfstluchtje gemaakt?

Vliegeren met windkracht 10

Tijdens de herfst kan het behoorlijk waaien. Op dit soort dagen is het de perfecte tijd om een vlieger de lucht in te gooien. Deze kunnen kinderen zelf maken met een plastic zak, twee takken en stevig touw. Vliegeren een zomeractiviteit? In de herfst gaat het véél beter! Houd goed in de gaten dat de kinderen zelf niet wegwaaien!

Dikke bomen

Rekenen kan ook in de natuur. Neem een meetlint mee naar een plek met veel bomen. Laat de kinderen eerst raden welke boom het dikst is. Kijk naar de bladeren en vraag bijvoorbeeld hoeveel er aan één tak zitten of laat ze het aantal kartels van een blad tellen. 

Regen vangen

Het regent pijpenstelen… trek daarom een goede regenjas en laarzen aan. De kinderen zien door middel van het plaatsen van bakjes hoeveel regen er in één dag valt. Welk bakje vangt de meeste regen? 

Speuren in het bos

Wie is er nou niet gek op een spelletje? Maak een herfstspeurtocht door het bos. Schiet van tevoren een aantal foto’s van boomvruchten, bladeren of paddenstoelen. De kinderen gaan daarna op onderzoek uit. Wie het eerst alle foto’s terug kan vinden in het bos is de winnaar.  

Nog meer leuks

In het boek 'Alle kinderen naar buiten' staan nóg meer leuke buitenactiviteiten om samen met kinderen te doen. Bestel hem snel!