#2uurnatuur Challenge
IVN #2uurnatuur Challenge
maandag07dec2020

78% deelnemers IVN #2uurnatuur Challenge ervaart positief effect op gezondheid

De IVN #2uurnatuur Challenge 2020 zit erop. Ruim 15.000 deelnemers gingen afgelopen oktober de tweede editie van de IVN #2uurnatuur Challenge aan. De evaluatie* laat zien dat 78% van de deelnemers een positief effect op de gezondheid heeft ervaren. Zij voelen zich meer ontspannen (64%) en vrolijker (52%).

Natuurraadsels oplossen

De populairste Challenges waren het oplossen van natuurraadsels, paddenstoelen herkennen en vogels kijken. Deelnemers vonden het leuk om met de app paddenstoelen te identificeren: ‘Er waren heel veel verschillende paddenstoelen in mijn omgeving te vinden. Het was leuk om me daarin te verdiepen.’ Ook de vogelzoekkaart trok mensen naar buiten: ‘Vogels kijken en bewust op zoek gaan naar het ijsvogeltje, hield mij de hele dag buiten. Ik ben de afgelopen week zeker dagelijks minimaal 4 uur buiten aan de wandel geweest.’

Meer naar buiten

52% van de deelnemers geeft aan door de Challenge meer de natuur in te zijn gegaan. 32% van de deelnemers ging voorafgaand aan de Challenge al meer dan 2 uur per week naar buiten, tijdens de Challenge liep dit op naar 58%. De #2uurnatuur Challenge 2020 werd beoordeeld met een 7,9 als rapportcijfer.

Invloed van corona

Gelukkig kon de IVN #2uurnatuur Challenge gewoon doorgaan ondanks de corona-crisis. Wel vervielen georganiseerde IVN-activiteiten vanaf de tweede week oktober in verband met aangescherpte maatregelen voor buiten. De Challenges konden de deelnemers geheel coronaproof in de eigen buurt uitvoeren.

Social media

Leuke natuurbelevingsfoto's zijn volop gedeeld via social media. Ook deelden IVN-vloggers Leonie en Yoeri hoe zij de Challenges beleefden voor wat extra inspiratie. Hun vlogs kan je hier terug zien. De hashtag #2uurnatuur is maar liefst 3990 keer gebruikt. Op Instagram groeide het aantal volgers van IVN met +1052 personen en op Facebook zagen we een groei van +605 volgers.

Natuur op het werk

Dit jaar was er de mogelijkheid om extra uitdagingen te ontvangen voor meer natuur tijdens het werk. Zeker nu we meer thuiswerken brengen veel mensen meer tijd achter een scherm door. Met vijf extra Challenges daagden we de deelnemers uit meer natuurinclusief te gaan werken. En dat was best nodig, want uit een poll** bleek dat 31% van de mensen nooit een lunchwandeling ​maakt en 20% van de mensen geen groen uitzicht heeft vanaf zijn werkplek. Terwijl beide bewezen positief bijdragen aan ontspanning en productiviteit. ​Maar liefst 11.870 deelnemers ontvingen de werk Challenges. Vooral een groene afternoonbreak was een uitdaging die men in de toekomst wil blijven gebruiken (52% van de respondenten*).

Alle resultaten van de IVN #2uurnatuur Challenge 2020 op een rijtje? Bekijk de factsheet

* Bron: Deelnemers enquête waarbij n=209 respondenten feedback hebben gegeven over de IVN #2uurnatuur Challenge

** Bron: online poll aanvrager’s rapport ‘Wat natuur voor je doet, N=511